Útravaló a tudatos, egészséges táplálkozáshoz

2015.04.02 20:43

Szegény Törperősöm (és ezzel együtt mi is) nagyon megérzi az éppen átvonuló, viharos széllel járó hidegfrontot. Mióta haza hoztam a bölcsiből, egészen elalvásig ment a hiszti, semmi nem volt jó neki. Hhhuuu…lehet még az éjszakánk sem lesz egyszerű?

Délután az 1 órás súlyzós edzés után,

a héten a 4. alkalommal a futópadon, már minden másodpercet számoltam a 45 perc alatt.

Mivel nem áll ott mellettem senki, és nem ütik a hátam, nem biztatnak, hogy „Gyerünk, megcsinálod!” így mindezt magamnak kell megtennem, hogy idő előtt le ne szálljak a futópadról, vagy haza ne menjek az edzőteremből. 😀 Ilyenkor én vagyok a saját edzőm, aki motiválja saját magát.

Hülyén hangzik?

Igen.

Könnyű?

Nem, egyáltalán nem az.

Még nem tudom milyen formát sikerül hozni 3 hét múlvára, de egy biztos, nyugodt szívvel fogok ott állni 31 évesen, kisgyermekes anyukaként a huszonévesek között a színpadon, hisz a lehetőségeimhez, jelenlegi körülményeimhez képest mindent megtettem azért, hogy elérjem a célom. Azt is tudni fogom, hogy mit lehetett volna másképp csinálni, és mit fogok másképp csinálni a következő szezonban, hol és miben lehet még fejlődni, hozzátenni, elvenni. Ezeket a dolgokat egyébként a Tündével mindig átbeszéljük, ebben is óriási segítség egy jó edző!

A verseny után természetesen lesz lazítás az étrendben, de a fő vonal továbbra is az egészséges, alakbarát ételek maradnak, hiszen ez egy életmód, aminek az egyik pozítiv mellékhatása az egészség mellett a  formás alak.

Sokan egyáltalán nem gondolják, hogy a táplálkozásnak mekkora szerepe van az egészség megőrzésében. Amíg nem tapasztalnak semmi rendkívülit, szokatlant, addig nem is gondolnak rá, hogy szervezetükben talán már elindult egy folyamat, ami nem jó irányba tart. A betegségek általában lassan, fokozatosan alakulnak ki, éppen ezért az egészségünk megőrzésére, megtartására akkor kell vigyáznunk, amikor még jól érezzük magunkat.    

Vannak olyan tényezők, amelyeket nem tudunk  befolyásolni, pl. az öröklött hajlamot bizonyos betegségekre, és az életkorunkat. Az életmóddal szerzett betegségeket viszont elkerülhetjük megfelelő táplálkozással és megfelelő életmóddal.

Néhány alapelvet, ha betartunk, már nagyon sokat tettünk az egészségünkért!

– étkezzünk rendszeresen, naponta 4-5 alkalommal, fogyasszunk kisebb adagokat egy-egy étkezéskor

NAGYON FONTOS, hogy a reggelit ne hanyagoljuk el!

– korlátozzuk a sófogyasztát

Naponta kb. 2 gr sóra lenne szükségünk, amely nem több egy fél teáskanálnyinál, ennek ellenére Magyarországon átlagosan napi 7,5 gr-ra tehető a sóbevitel, ami túlzottan magas érték.

– kerüljük a finomított szénhidrátokat, cukor, fehér liszt túlzott használatát

 – részesítsük előnyben az oliva olajat és kókuszzsírt

– rendszeresen fogyasszunk zöldséget, gyümölcsöt

– figyeljünk oda a folyadék (víz) fogyasztásra (napi 2-3 liter)

– és ne keressünk kifogásokat, fordítsunk időt a testmozgásra is!

„Az vagy, amit megeszel” -tartja a mondás. Ennek figyelembevételével, gondoljuk át, hogy mivel tápláljuk testünket!

Vélemény, hozzászólás?