Szerinted az extrudált kenyér nem hízlal?

2014.07.28 22:30

Meg van a gyerkőc első jele: megkaptuk a kisautót a bölcsiben. Már a neve is kikerült a jel mellé! 🙂

Ja, és már tanul telefonálni a lelkem, van neki egy játék telefonja, és elleste, hogy én hogyan használom a sajátomat, így ha azt mondjuk neki, hogy halló, akkor a füléhez emeli a telefonját. Haláli 🙂

Az edzések mennek tovább, ma lábnapom volt, ami egészen jól ment.

A kajában az elmúlt héthez képest megemeltem egy kicsit a szénhidrátot, szükség van a minőségi szénhidrátra a formálódáshoz.

Hangsúlyozom a minőségi szót, mert nem zsírt szeretnék magamra pakolni, csak izmot, ezért van szükség minőségi tápanyagokra.  Minőségi szénhidrát forrás lehet pl. a barna rizs, pufi rizs, köles, hajdina, bulgur, teljes kiőrlésű kenyér, édesburgonya. Sokan az extrudált kenyeret is ide sorolnák, sőt fogyást vagy legalábbis „nem hízást” remélve egész zacskókat ropogtatnak el naponta. Valahol érthető is, hogy ezt gondolják, hisz a boltok polcain leginkább a diétás termékek között található meg, így az ember jóhiszeműen gondolja, hogy akkor ez nyilván nem hízlal.

Ezzel csak az a probléma, hogy az extrudált szó, azt jelenti, hogy préselés által részben lebontják a nehezen emészthető részeket a kenyér alapanyagokban, ettől lesz a termék könnyen emészthető, ami nem azonos a diétással, vagy nem hízlalóval. Ha jobban megnézzük mi van a termék cimkéjén feltüntetve, hamar rájöhetünk, hogy szó sincs arról, hogy nem hízlal. 100 gr fehér kenyér energiatartalma kb. 220-250 kcal, míg 100 gr extrudált kenyéré 340-380 kcal. Ezek a termékek a kevés víztartalom miatt valóban könnyűek, de egyáltalán nem diétásak.

Volt idő, amikor én is előszeretettel fogyasztottam ezeket a termékeket jóhiszeműen, ugyanúgy, mint a „jóreggelt” kekszeket, a változás mégsem akart jönni hiába mozogtam mellé. Most azonban már inkább pufi rizst eszem helyette, ez abszolút belefér az étrendembe. Ma is pl. 2 szelet pufi rizst ettem

uzsonnára a töltött cukkini mellé:

A receptért kattints ide:

https://www.fitten-pozitivan.com/products/toltott-cukkini/

Vélemény, hozzászólás?