Szénhidrát fogyasztás alacsony intenzitású edzés esetén

2017.05.22 15:57

Szombaton nagyon jól sikerült a FittAnyus edzés a Fitness 5 and Gym-ben a Pólus Centerben és a Németh Sanyi BioTechUSA táplálék-kiegészítő specialista által tartott előadás. Jól éreztem magam, nagyon örültem és nagyon büszke vagyok a csajokra, mert szuperül végignyomták az 50 perces intenzív zsírégető, alakformáló edzést. 

Vasárnap sem maradhatott ki a mozgás, megdolgoztattam a hát-váll-kar és has izmaimat, aminek hétfőn bizony éreztem a hatását. Készülök a nyárra. 🙂

Sajnos a tavaszi versenyszezont újra kellett terveznem, ettől függetlenül az edzések továbbra is rendületlenül mennek, sok-sok új gyakorlattal kiegészítve. A múlt hétre is 6 edzést és egy 80%-os táplálkozást kipipálhatok magamnak. 

Az étrendben továbbra is a tiszta táplálkozáson van a hangsúly, valamint a szénhidrát bevitellel variálgatok kicsit a következő versenyfelkészülésig. 

Az alacsony intenzitású edzésnapokon vagy pihenő napokon minimálisra csökkentem a ch fogyasztást, a közepes és magas intenzitású napokon pedig az edzésekhez igazítom a napi ch bevitelt. 

Szénhidrát fogyasztás alacsony intenzitású edzés mellett

Az alacsony intenzitású terhelésnél a legfontosabb a folyadékpótlás. Sokan nem tudják, de az „ólomlábérzet” oka a kiszáradás. Igyekezz már az edzést megelőzően is elegendő folyadékot fogyasztani. Ehhez a legjobb választás a tiszta víz, vagy a cukrot nem tartalmazó sportitalok. 

Ne feledd, hogy ez alacsony intenzitású tevékenység, nem hosszabb 60 pecnél, így nem jelent nagy terhelést a szervezetre, ezáltal az energiaigénye sem magas. 

Az alacsony intenzitású edzéshez nincs szükség gyors energia utánpótlásra az intenzitás fenntartásához. Zsírraktárakkal mindenki rendelkezik, egyesek többel, mint mások, de mindnyájunknak vannak – nem véletlenül. A céljuk a mechanikai és hővédelmen kívül, hogy energiát szolgáltassanak. A zsír nagyszerű energiaforrás az állóképességi tevékenységekhez, de magas intenzitású mozgáshoz egyszerűen nem alkalmas. Alacsony terhelés mellett azonban elegendő zsírtartalékod van, hogy órákig biztosítsa a szükséges energiát, feltéve ha elegendő oxigén áll rendelkezésre a zsíranyagcseréhez. 

Túl sok szénhidrát fogyasztás

Mi történik, ha a valós igénynél több szénhidrátot fogyasztasz a könnyű edzésnapokon?

Hatással lesz a teljesítményedre. Ha optimálisan táplálkozol, az edzés okozta fejlődés mellett a szervezeted jobban képes adaptálódni, és a működése is hatékonyabbá válik. Egyesek számára ez fogyást jelent, másoknál a testösszetétel változását, így több tisztaizom mennyiséget. Ezek a faktorok egyaránt pozitívan befolyásolják a teljesítményt. 

Ha azonban több szénhidrátot fogyasztasz, mint amennyire szükséged van, a szervezet ezt fogja használni alacsony terhelés mellett is, ugyanis sokkal gyorsabban elérhető, mint a zsír. Ha túl sok szénhidrátot eszel meg, az a szervezetben fog  raktározódni, elsődlegesen glikogén formájában, ám ha ezek a raktárak telítettek, akkor zsírként. 

Ez nem jelent problémát, ha csak alkalmanként fordul elő, ha azonban rendszeresen több szénhidrátot viszel be, az a zsírraktárakat növeli, az eredmény pedig az lesz, hogy a szervezet nem adaptálódik az edzéshez, hanem éppen ellenkezőleg: veszít hatékonyságából, nem mellesleg hízásnak indul a szervezet. 

Ne feledd tehát, az egészséged és alakod 70%-ban a táplálkozásodon múlik, és az étrended nagyban befolyásolja a sportban nyújtott teljesítményedet is. 

Amiben segíthetek:

  • életmód váltás 
  • táplálkozási tanácsadás, étrend összeállítás 
  • babavárás alatti és szülés utáni alakformálás 
  • fogyás 
  • gerincproblémák 
  • erő és állóképesség fejlesztés 
  • sérülések utáni rehabilitációs edzés

Keress bizalommal 🙂

Vélemény, hozzászólás?