Személyre szabott étrend vagy előírt fogyókúra

2014.10.02 13:35

Ez a ‘fogzós’ időszak, ez nagyon kemény. És ha ez még nem lenne elég, akkor ehhez jönnek hozzá az átvonuló frontok, és annak hatásai.

Mostanában valahogy a csütörtöki napjaink mindig nyűgösebbre sikerülnek, általában estére emiatt nagyon elfáradok, de most ez már délutánra kialakult.

Ma nem lesz edzés, így arra most nem kell energiát tartalékolnom, inkább arra kell, hogy a fáradtságtól ‘kiéhezve’ ne egyem meg a férjem, szekrény mélyén lapuló csokiskekszét. 🙂 Nézek is valami diétás finomságot és inkább elkészítem azt.

Délelőtt kiropraktőrnél voltunk a gyerkőccel.  Amíg várakoztunk fellapoztam néhány női magazint, és hát a diéta továbbra is egy örök és kimeríthetetlen téma a nők körében. Nagyon sok olyan fogyókúrás étrend található az újságokban, interneten, amit „csak” egyszerűen követnie kellene annak, aki le akar fogyni. Meg van adva mit, mikor és mennyit egyen valaki, ha fogyni szeretne.

Ezekkel a fogyókúrás étrendekkel igazából egyrészt az a baj, hogy sok esetben szélsőségesek, egyoldalúak, és lássuk be csak ideig óráig tarthatóak, (ki akar hetekig csak sárgarépán élni) másrészt egyáltalán nem veszik figyelembe az egyéni adottságokat, élethelyzetet, és az egyén edzésprogramját sem.

Tőlem is szoktak látatlanban kérni étrendet, amitől fogyni lehet, nem éhezik az ember, megvalósítható és egyszerűen lehet követni.

A weboldalamon is található fönt néhány étrend, ami az én egyéni adottságaimnak megfelelőn, edzéseimet figyelembe véve lett összeállítva, de ez nem húzható rá mindenkire, aki fogyni akar, mert ezek az étrendek  mindenkinél mást és mást jelentenek.

Az alap ugyan mindenkinél ugyan az, tehát minőségi tápanyagbevitel, napi legalább 5 étkezés, de ezen kívül mivel mindekinek más az élethelyzete (pl. ülő vagy fizikai, nappali vagy éjszakai munkát végez) egyéni adottsága (pl. súly, testzsírszázalék, testzsíreloszlás, alkat), edzettségi szintje pl.(kezdő vagy haladó) ,edzésprogramja (pl. kardió, vagy erőedzés) egy étrend, nem húzható rá másik 100 fogyni vágyó emberre is. Lehet, hogy valaki meg tudja enni reggelire a zabpelyhet, de a másik meg rá sem tud nézni, akkor hiába írom azt az étrendbe, hogy ha törik ha szakad már pedig Te zabpelyhet fogsz reggelizni, mert az van előírva.

Ha több ember követi ugyanazt az előírt étrendet, nem ugyanazok az eredmények fognak jelentkezni. Az egyik lehet, hogy éppen éhen hal, amíg a másik, ugyanattól a mennyiségtől degeszre eszi magát, az egyik fogyni fog 1-2 kg-ot, a másik meg lehet, hogy még hízik is ugyanattól az étrendtől. 

Sikeres és tartós fogyást, alakformálást nem a kőbevésett fogyókúrás, ideiglenes, újságból kinézett, vagy internetről letöltött tucat étrenddel lehet elérni, hanem a személyre szabott, egyéni élethelyzethez, edzésprogramhoz kialakított életmóddá vált étrenddel.

Vélemény, hozzászólás?