Milyen táplálékkiegészítőt érdemes használni?

2014.06.20 12:48

Remek, a gyereknek most éppen az tetszik, hogy az összeturmixolt zöldborsólevest az arcomba fújja. Szerinte ez marha vicces, de valahogy én ezen most egyáltalán nem tudtam nevetni, mikor ragad a hajam a zöld mutyitól. Szinte minden napra van valami újdonság!

A héten a 2. súlyzós lábedzés is kipipálva,

                                              egylábas guggolás 8 kg-os súlyzóval

Már csak egy felsőtest súlyzózás van hátra a hétre, azt pedig vasárnap reggel fogom megcsinálni. Holnap pihi edzés szempontjából, ugyanis reggel csontkovácshoz megyek, helyre rakja az elcsúszott csigolyáimat.

Hétvégén, ha kegyes lesz hozzánk az idő, kerti partira készülünk a barátainkkal, a grillezés mellett, szalonna sütés és pálinkázás annak aki nem diétázik :), aki pedig diétás bűnöző napot tart, a grillezett csirkemell és zöldség után, az elé nasiként diétás süti fog kerülni, pl. elém. Már ki is néztem egy receptet, amit hétvégén fogok elkészíteni.

Nemrégiben amikor edzettem a teremben, odajött hozzá egy lány, mert látta, hogy elég elvetemült vagyok, és állandó vendégnek számítok a súlyok között, és segítséget kért néhány dologban. Az egyik kérdése, a „mit egyek, hogy formás legyek”-en felül, az volt, hogy milyen táplálék kiegészítőket kezdjen el szedni.

Ez a kérdés bizony sok emberben felmerülhet, hogyan tudná meggyorsítani az alakja változásának folyamatát, kevesebb energia ráfordítással,  hisz a reklámokból ömlenek a fogyókúrás turmixok, kapszulák, tabletták. Az biztos, hogy nehéz eligazodni ebben a témakörben.

Ha valaki megkérdez erről a témáról, én mindíg azzal szoktam kezdeni, hogy 70%-ban a táplálkozáson múlik, hogyan nézünk ki, ehhez jön hozzá az edzés, egy icipici genetika (hisz a csontok vastagságán, bármennyire is szeretnénk, nem tudunk változtatni, pl. vastag boka) és a táplálékkiegészítők, amelyek nagyban segíthetik a diétánkat. Az utóbbi persze nem kötelező, és nem is feltétele a fogyásnak, formálódásnak, és az is biztos, hogy ezzel kapcsolatosan még mindíg nagyon sok tévhit él az emberek fejében.

Sokan az előtt ítélkeznek ezzel kapcsolatosan, hogy valóban tudnák mit is nevezünk étrendkiegészítőnek, és mit táplálékkiegészítőnek.

Az étrendkiegészítők a létfontosságú anyagokat koncentrált formában tartalmazzák, hogy elkerüljük ezen anyagok hiányát. A szervezetünk nem tud önállóan előállítani vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, ezért ezt kívülről kell bevinni az optimális anygacsere működéshez. Tehát ide tartoznak a vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, gyógynövény kivonatok.

Táplálékkiegészítőkhöz soroljuk a sportoláshoz speciálisan szükséges termékeket, pl. zsírégetőket, fehérjéket.

Azaz, ha Te is szedsz vitamint, akkor használsz étrendkiegészítőt.

Ahogy fentebb is említettem a táplálékkiegészítők nagyban segíthetik a diétánkat, de csak akkor, ha megfelelő táplálkozás és mozgás társul mellé. Akkor nincs értelme zsírégetőt szedni, és ne is várjunk tőle eredményt, ha ugyanúgy pizzát vacsorázunk, csokit eszünk stb.. és még nem is mozgunk mellé semmit.

Én folyamatosan szedek C vitamint, kálcium-magnézium-cinket a rendszeres edzés mellé,

de egy jó multiviamin is elengedhetetlen. Ha fogyni szeretnénk edzés előtt érdemes zsírégetőt szedni, edzés után pedig fehérje turmixot inni. Aki kicsit komolyabb eredményt szeretne elérni a formálódásban és komolyabban diétázik, annak érdemes még glutamint vennie.

Egy biztos, ha változást szeretnénk elérni az alakunk esetében, mindenképp a táplálkozással, és az edzéssel kell kezdeni!

Vélemény, hozzászólás?