Ízületvédő diéta

2016.06.14 14:25

A ma reggeli 6:30-as szabadtéri futásom nem esett túl jól, a kelleténél sokkal jobban elfáradtam, de azért végig csináltam. 🙂 Vannak napok, amikor könnyedén megy a munka előtti futás, és vannak napok, amikor sem a gyerkőc , sem én nem alszom jól, ilyenkor nehezebben. A ma reggel éppen ilyen volt.

Május eleje óta az erősítő edzések mellett hetente 3-4-szer iktatok be kora reggeli futásokat is. 

Sokan akiknek szálkásítás a cél, – ahogy most nekem is –  bár szeretnének futni, de térd, csípő fájdalmak miatt mégsem iktathatják be az edzéseikbe. Ilyenkor egy megfelelően kialakított étrend mellett érdemes más kardió mozgás után nézni, mint pl. az ellipszis tréner,  ami nagyobb részt leveszi az ízületekről a terhelést. 

Azonban sokan nem gondolják, hogy a táplálkozásnak nemcsak az alakunk szempontjából van nagy jelentősége, hanem az ízületeink védelme szempontjából is, ezért ízületi fájdalmak esetén is érdemes nagyobb figyelmet szentelni az étrendnek.

Ízületvédő táplálkozás

Egy ízületvédő étrend esetén, az első dolog, amire figyelni kell, hogy a kálcium aránya minél magasabb legyen a foszforhoz képest az étrendünkben, mivel a sok foszfor fogyasztása kivonja a kálciumot a csontokból, kötőszövetekből. 

  • Ezért kerülni kell a túlzott mennyiségű vörös hús, a búza alapú ételek, termékek és szénsavas üdítő italok fogyasztását.
  •  A túl sok koffein bevitel is meggyorsítja az ásványi anyagok és vitaminok kiürülését a szervezetből. 
  • Kerüljük a cukor fogyasztást, mivel ez csökkenti a többi hasznos tápanyag hasznosulásának arányát. 
Az ízületi panaszokkal küzdők számára legjobb a kálciumban, magnéziumban és más nyomelemekben gazdag étrend. 
Kálciumot tartalmazó ételek pl. zsírszegény joghurtok, sajtok, dió, mandula, zöld leveles zöldségek. 
A kálcium felszívódásához azonban D-vitaminra és cinkre is szükség van, magnéziumot tartalmazó ételek fogyasztásával kombinálva mint pl. a legtöbb zöldség és gyümölcs, olajos magvak, leveles zöldségek, banán, barack, hüvelyesek.
Sajnos manapság a talaj már nagyon kevés ásványi anyagot tartalmaz, így a legjobban összeállított diéta mellett is előfordulhatnak hiányok. Éppen ezért az étrend mellett érdemes még pótolni a hiányzó ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat. Az ízületeink védelme szempontjából pedig legjobb, ha olyan készítményt választunk, amely tartalmaz glükózamint és kondroitin szulfátot, D3-vitamin, C-vitamin, króm, mangán, kálcium, cink társaságában. (Cartinorm+D3)
Egy megfelelően kialakított étrend mellett rendszeres testmozgással, napi min. 2,5-3 liter szénsavmentes víz fogyasztással, szabad levegőn tartózkodással rengeteget tehetsz az ízületeid védelme érdekében. 

Szeretnél személyre szabott életmód tanácsokat, étrendet, edzéstervet?

Segítek Neked, kattints a képre a részletekért:

Vélemény, hozzászólás?