Ha fáj a hátad

2014.12.21 19:41

Napi gondolat:

„Az életben semmi sem történik véletlenül. Sem emberek, sem pedig események nem bukkanak fel ok nélkül az életünkben.”

Te gondolkoztál már ezen?

Ritkán szoktam beteg lenni, de most engem is utolért egy kis megfázás.

Semmi extra, csak egy kis orrfolyás, enyhe torokfájás, és némi orrhang. Úgyhogy emiatt nem hagytam ki a reggeli hát-mell-tricepsz edzést, és a holnap reggeli kardiót sem fogom, hacsak nem rosszabbodik a helyzet.

Minden hát edzés alkalmával igyekszem a végén beszorítani mélyhátizom gyakorlatot is, hogy megelőzzem a hátfájást. Emlékszem amikor a szülés után még a szoptatós időszakban erősen fájt a hátam. Valószínűleg ez a jelenség szinte minden anyukánál előbb vagy utóbb megjelenik, ha más nem akkor, amikor emelgetni és féloldalasan tartani kell a több, mint 10 kg-os gyereket.

A nagy többség, akinek fáj a háta, többnyire azért szenved ettől a problémától, mert nem edz. Sőt, éppen a fájdalom miatt kerülik az edzéseket.

Mi állhat a fájdalom hátterében?

Súlyzós edzést végzőknél legtöbb esetben az alsó háti szakaszon jelentkezik a fájdalom, ami az alkalmankénti enyhétől, a tartósan fennálló intenzív fájdalomig terjedhet. Lehet egy meghúzodott izom, sérült csigolya, vagy degeneratív betegség a háttérrben. Emellett előfordulhat, hogy a fájdalom a rossz testtartás vagy rossz edzéstechnika következtében alakult ki.

Annál aki hátfájással küzd, különösen fontos az antagonista izmokat egyforma terhelésnek kitenni, mivel a cél, hogy a gerincet érő erők, a törzsizmok erősítésével egyforma terhelést kapjanak.

Pl. ha valaki nagyon sok felülést csinál, azért , hogy lapos hasa legyen (hozzáteszem, nem az 5000 felüléstől lesz valakinek lapos, és kockás hasa, hanem a kajától) a gerincet érő terhelés egyensúlyozása érdekében az ellentétes izmokat is meg kell dolgoztatni.

A mélyhát és tartó izmok erősítsére kiváló a következő gyakorlat.

Térdelő és kéztámaszban ellentétes kar ás láb emelés. Én egy kis súlyzóval is nehezítettem a gyakorlatot.

Végezz belőle 20-at 20-at oldalanként 4 sorozatban.

Vélemény, hozzászólás?