Folyadékbevitel edzés előtt, alatt, és után

2016.08.16 17:38

Ha az elmúlt két napot kellene egy mondatban jellemeznem, csak annyit mondanék: „kis Zé kőkeményen feszegeti a határokat!”

Az tuti, hogy amikor az akaraterőt osztották a gyerkőc kétszer is sorba állt, a türelem résznél pedig hiányzott. 🙂

A tegnapi napunk elég sűrűre sikerült a városban, így napközben alig ettem és nagyon keveset is ittam. Az evés még nem is lett volna gáz, de az ivásról sajnos én is hajlamos vagyok elfelejtkezni, erre tudatosan kell, hogy odafigyeljek, ami tegnap elmaradt, ezért délutánra már enyhe fejfájás és fáradtság lett rajtam úrrá és a ma reggeli edzésem is nehezebben ment egy kicsit a megszokottnál. 

A megfelelő folyadék (víz!!!) bevitel nagyon fontos az optimális egészségi állapot, jó közérzet fenntartásához, energiaszint megőrzéséhez, az ételek megfelelő megemésztéshez és az edzéseken nyújtott jó teljesítményhez is, éppen ezért ne hagyd magad kiszáradni. 

Az izmaidnak és szervezetednek szüksége van a folyadékra. 

Miért van szükséged a vízre?

Víz szállítja a sejtjeidhez az oxigént és a többi tápanyagot. A víz mossa ki belőled a salakanyagot. A víz szabályozza a testhőmérsékletedet, emellett síkosítja a tested különböző részeit pl. a beleket, hogy megelőzze a székrekedést, segíti az emésztésed, védi a belső szerveidet és ízületeidet. Óvja a bőrőd egészségét és megvédi a kiszáradástól. Víz nélkül az agyad sem tud rendesen működni, röviden a víz tart életben, éppen ezért nem számít milyen egészségesen táplálkozol, ha nem iszol elegendő vizet, azt az egészséged fogja megsínyleni.

Mindemellett, ha az edzések alatt optimális a szervezeted folyadék szintje, akkor hosszabb ideig bírod majd energiával, és az edzés is hatékonyabb lesz.

Folyadékbevitel edzés előtt, alatt, és után

Igyál bőséges mennyiségű folyadékot az edzések előtt, alatt és után. 

Edzés előtt 45 perccel igyál kb. fél liter tiszta vizet, edzés alatt a pihenők közben kortyolgass vizet, hogy pótold az izzadással elveszített folyadékot, és fenn tud tartani az edzés intenzitását. Ha egy óránál tovább tartó intenzív edzésed van, akkor már érdemes edzés közben izotóniás sportitalokkal pótolni az elveszített sókat, ásványi anyagokat.

Az, hogy edzés után mennyi folyadékra van szükséged, attól függ, hogy milyen intenzíven dolgoztál. A javasolt napi 2,5-3 literen felül, igyál annyit, amennyit az edzés alatt elveszítettél és napközben érdemes megvizsgálnod a vizeleted színét, hogy milyen a hidratáltsági szinted. Minél hidratáltabb vagy, annál világosabb színű a vizeleted.

Szeretnél személyre szabott életmód tanácsokat, étrendet, edzéstervet?

Segítek Neked, kattints a képre a részletekért

Vélemény, hozzászólás?