Étkezési napló és a formás alak összefüggése

2014.03.04 12:12

Már több bejegyzésemben is említettem az étkezési napló használatát a tartós eredmények elérése érdekében.

Amikor nekem mondták először, hogy kezdjek el étkezési naplót vezetni, még majdnem, hogy hülyeségnek tartottam, hogy minek írnám le amit eszem, hisz pontosan tudom, hogy mit fogyasztok el egy nap, és ezek közül mi az amitől hízni lehet, és mi az ami teljesen rendben van. (többek között évekig hittem azt, hogy a sokat reklámozott népszerű reggeli kekszek azok egészségesek, és még a diétába is beleférnek)

Aztán évekkel ezelőtt Messe Zsuzsi javasolta, hogy kezdjek el rendszeresen étkezési naplót vezetni, ha el akarom érni azt a formát, amit valóban szeretnék. Ugyanis nagyon sok minden kiderül egy ilyen étkezési naplóból. Pontosan hányszor eszel egy nap, milyen ételeket részesítessz előnyben, mikor és mennyit eszel valóban, milyen helyzetekben nyúlsz a nasi után, mennyi folyadékot fogyasztassz és egyáltalán, ilyenkor derülnek ki azok a dolgok, hogy amit Te eddig diétásnak és egészségesnek hittél, az valójában nem is az.

Ennek segítségével tudatosan oda tudsz majd figyelni, olyan dolgokra, ami eddig fel sem tűnt, hogy a lightos étrendedbe belerondított.  Pl. arra, ha mondjuk felhúz a főnököd, ne azonnal a csoki legyen a megnyugvás, vagy este a tv előtt ne automatikusan nyúlj a chipsért.

Sok olyan emberrel találkozom, aki azt vallja magáról, hogy nem eszik cukros és lisztes terméket, eljár edzeni, és mégsem az a forma köszön vissza a tükörből, amiért ő nap, mint nap dolgozik. Aztán az étkezési naplójában már az elős nap rácáfol az állítottakra, reggelire gabonapehely és gyümölcsjoghurt, tízóraira zabpelyhes keksz, vacsorára sajtos szendvics korpáskenyérből, stb.. Ez mi ha nem cukros és lisztes???

A reklámok nagyon megtévesztőek, azt is diétásnak adják el, ami valójában tele van cukorral és/vagy zsírral, és sokan ennek hatására jóhiszeműen veszik meg a diétásnak feltüntetett terméket. Évekig én is ezt csináltam, megvettem és fogyasztottam mindent, amire a light vagy zsírmentes, cukormentes felirat rá volt írva.

 Aztán mégsem néztem ki úgy, mint most fél évvel szülés után.

 Ha már felvetted az edzőcipőt, és napi vagy heti szinten mozogsz, azonban az eredmények mégsem jönnek, akkor biztos, hogy a táplálkozásodban van a bökkenő. Ennek kiküszöbölésére alkalmas a táplálkozási napló vezetése, és azért is, hogy ne csak fogyókúra legyen számodra, hanem egy  egészséges életmód, amivel tartóssá tudod tenni az elért erdeményt.

Én mindenhova viszem magammal a kis naplómat, mindent feljegyzek, azt is, hogy mit eszek, és mennyit edzek. Gyorsan napi rutinná vált, csak kéznél kell, hogy legyen a napló.

A Fat Control tréningben találni fogsz majd egy 7 napos étrendet, amit követni tudsz majd, de én emellett is mindenképp javaslom az étkezési napló vezetését, mert ha időnként becsúszik valami más is az étrendbe, azt jó tudni, hogy mi az ami, kiküszöbölésre vár.

Holnap már óvatosan vissza is térhetek a láb edzésekhez, a bokám, lábfejem nagyon szépen javul.

Szerdán délelőtt bölcsizünk egy kicsit, este edzés.

A gyerekem már pörög-forog a hátán, lassan szaladhatok utána, úgy kotor majd a lakásban. És cumisüvegből már önállóan iszik, igaz utána át kell öltöztetni, mert a fele a nyakába megy, de már önállóan fogja és iszik, öröm és boldogság 🙂

Az élet mai apró örömei, hogy megcsinálták két rossz redőnyünket, így már akadálytalanul kilátunk az udvarunkra 🙂 juhuu :)))

Vélemény, hozzászólás?