Egy tévhit a diétában az egészséges ételekről

2014.09.30 08:42

Tegnap elég későn, éjfélkor sikerült ágyba keverednem. Éjfél után reggel 6-ig pedig legalább 5x keltem fel a gyerkőchöz, nagy valószínűséggel megint jön a foga, folyik az orra, hőemelkedése van, és nagyon nyűgös, így délelőtt meglátogattuk a doktor nénit, aki megerősítette, hogy itt bizony megint a fogacskák a ludasak a dologban. 

Szóval mondhatjuk, hogy nem vagyok túl kipihent.

Ma estére terveztem egy edzést, bele kell húznom, mert az elmúlt 2-3 hétben úgy érzem nem teljesítettem maximálisan a magam elé kitűzött tervet edzések szempontjából, az idő pedig nagyon telik, hip-hop eljön a tavaszi versenyszezon, és egy jobb formát szeretnék hozni a színpadon, mint az idei volt, szülés után 8 hónappal.

Az elmúlt 2-3 hétben inkább az egészséges ételekre helyeztem a hangsúlyt, több teljes kiőrlésű lisztből készült terméket,  olajos magvakat, időnként tejterméket fogyasztottam, és most rákattantam a banán evésre is, ami lássuk be, bár egészséges, de a magas cukortartalma miatt egyáltalán nem diétás.

Sokan azt gondolják, ha egészséges ételeket fogyasztanak, akkor azt korlátlan mennyiségben tehetik, mert biztosan nem hízlal, azzal a címszóval, hogy egészséges, és ettől várják a fogyást.

Azért azzal legyünk tisztában, ha egy étel egészséges, az nem egyenesen arányos azzal, hogy fogyást eredményez, vagy legalábbis nem hízlal. Pl. a dió is egészséges, de magas zsírtartalma miatt ezt is csak mértékkel lehet fogyasztani, ha fogyni szeretnénk. De ugyanígy kell számolni a teljes kiőrlésű termékek esetében a szénhidráttartalommal, vagy a gyümölcsök magas cukortartalmával,  ugyanis ezek nem kalóriamentesek ételek.  

Minden azon múlik, hogy mennyit fogyasztunk belőle, és mikor.

Ha diétázunk, számoljunk bele mindent a napi tápanyagtartalomba amit elfogyasztunk, tehát a teljes kiőrlésű pékárú vagy a nasiként elfogyasztott mandula szénhidrát  és zsírtartalmát is.

Vélemény, hozzászólás?