Egészséges táplálkozás, alakformálás, motiváció fenntartása, hogyan?

2015.06.23 06:18

Egy teljes hét kihagyása után, tegnap reggel egy hát-tricepsz edzéssel kezdtem a napot. Mentális állapot és erőkifejtés szintje 1-5-ig terjedő skálán 3-as. 5=megváltom a világot, 1=inkább otthon maradtam volna

Én a hármasommal valahol középen lavírozok. Április végén volt a verseny, azóta edzéseken nagyobbrészt ebben a 3-as állapotban érzem magam. Ez az egy hét kihagyás nagyon jól esett, kellett a szervezetemnek és a lelkemnek is.

Biztos más is átélte már ezt az érzést mind edzéssel és mind kajával kapcsolatosan, amikor kevésbé vagy ráhangolódva a mozgásra, az étrendre, és a motivációd otthon hagytad jól eldugva a szekrény mélyére, mert az ott éppen jó helyen van.

Igen, jó helyen van 1-2 hétig. Akármennyire is szereted az edzéseket, szereted a mozgást, időnként pihenni kell 1-2 hetet ki kell hagyni, elkerülni az edzőtermet. Erre a testnek és a mentális állapotnak is szüksége van. Ebben az 1-2 hétben semmi olyan drasztikus változás nem fog történni a testeden, amivel úgy éreznéd, hogy ezzel mindent tönkre tettél, amiért eddig dolgoztál. Sőt a szervezeted meghálálja a pihenést.

A pihenős időszak után azonban van, aki úgy megy le az edzőterembe, hogy energiától duzzad és most megváltja a világot és van, aki egész egyszerűen elfelejt szeptember közepéig visszatérni a mozgáshoz. Az utóbbi típusú emberek alakján már bekövetkezhet látványos alakformálás negatív irányba a kihagyott időszak miatt, főleg akkor ha az étrendben is pihenés volt a jellemző.

A versenyig, vagyis április végéig rendszeresen vezettem a edzés és táplálkozási naplóm. Verseny után a lazítós időszakban azonban ez nekem is elmaradt. Mivel hetek óta ezen a 3-as szinten lavírozok edzésben és étrendben is, változtatnom kell valamin.  

Az nyilvánvaló, ha ugyanígy csinálok mindent, akkor semmi sem fog változni magától, emlékezetből azonban nagyon nehéz bármit is másképpen csinálni, ugyanis sokszor éppen a részleteken, apróságokon múlik a változás, változtatás. Egy-egy alapanyag elhagyása, egy-egy gyakorlat más gyakorlattal való helyettesítése.

Elővettem újra a edzés és táplálkozási naplómat és elkezdtem részletesen vezetni, mind a étrendet, mind az edzéseket, a mentális állapotom, valamint erőkifejtés szintem is.

Kezdésnek csináltam egy testanalízist (súly, testzsírszázalék, izomszázalék, BMI, zsigeri zsír) valamint tegnap délután az Energy központban Hargitai Móni természetgyógyásszal egy állapotfelmérést az egészségemre vonatkozólag.

Tudom honnan indulok és a napló vezetéséből pedig ki fog derülni hol és milyen mértékben kell változtatnom.

Mire jó az edzés és táplálkozási napló?

Ha változtatni szeretnénk, akkor hasznos tudnunk, hogy mit eszünk meg és az milyen hatással van ránk. Sokszor feleslegesnek és nyűgnek tűnik egy napló vezetése, de rengeteget segíthet egészségi állapotunk javulásában, a motiváció fenntartásában, az alakformálásban és abban is, hogy bizonyos lelki állapotokra hogyan reagál a szervezetünk.

A legtöbb ember általában alulbecsüli az étkezéseit. „dehát alig eszem, nem értem mitől hízok”

Ha minden egyes falatot, becsülettel (tehát önmagadnak sem hazudsz) beírsz a naplóba, akkor nagyon gyorsan ki fog derülni, hogy a „dehát alig eszem” nem fedi a valóságot. Ha minden elfogyasztott étel és ital szerepelni fog a  naplóban, akkor hamar fény derül a rejtett kalóriabevitelre, ami általában a súlyfelesleget okozza.

Ha mindent leírsz, nincs más lehetőséged, szembe kell nézni a tényekkel. Ott lesz feketén-fehéren a valóság. Ez azonban arra is jó, hogy tudod, mikor mit engedhetsz meg magadnak anélkül, hogy az alakod bánná. Azaz ha a héten végig tisztán és jól ettél, akkor tudod, hogy hétvégén a csaló napon, mi az, ami belefér még a diétádba.

A naplóból könnyedén kiderül az is, hogy a kalóriákat  miből viszed be a szervezetedbe, fehérje, szénhidrát, zsír, nem mindegy, mert nem ugyanúgy hatnak a szervezetedre és alakodra sem.

A napló írása során rájöhetsz összefüggésekre, melyik étel hogyan hat a testedre, mitől nem tudsz aludni, melyik étel vált ki gyors inzulinreakciót, melyik étel után puffad a hasad, rosszabb a közérzeted stb..

Az edzés és táplálkozási napló motiválólag hat Rád, hiszen ha visszalapozol látod, hogy honnan indultál, hogyan étkeztél eddig, mekkora távot tudtál lefutni amikor elkezdted a mozgást, mekkora súlyokkal dolgoztál az edzés során, és látod a jelenlegi helyzetet is, hogy mennyivel tudatosabban és egészségesebben étkezel, mennyivel többet tudsz lefutni és mennyivel nagyobb súllyal tudsz dolgozni ugyanannál a gyakorlatnál, azaz, hogy mennyit fejlődtél és emiatt mennyivel jobban érzed magad!

Emellett erősödik az önuralmad is, ha éppen egy nagy tábla csokival szemezel, már az is visszatartó erő lehet, hogy tudod, hogy be kell írnod a naplóba, ha megeszed!

Az edzés és táplálkozási napló tudatosabbá teszi az étkezési és mozgási szokásaid, segít beazonosítani a problémás területeket ezáltal lehetővé teszi céljaid elérését!

Az edzés és táplálkozási napló elejére összegyűjtöttem egy kis útmutatót az egészséges, alakformáló táplálkozáshoz, hogy melyik tápanyagokat részesítsd előnyben, hogyan tervezd meg az étrended, illetve milyen táplálékkiegészítőket érdemes használni.

Vélemény, hozzászólás?