Egészséges ebédötlet nemcsak diétázóknak

2014.09.28 09:12

Tegnap ismét egy olyan alapanyagból készítettem ebédet, amit gyerekkoromban egyáltalán nem szerettem.

Gondoltam most teszek egy próbát, hátha ezzel is az a helyzet, mint a zellerrel.

És igen, emlékszem mikor gyerekként apukám többször megpróbálta megkóstoltatni velem a céklát, mert az mennyire finom, és egészséges, én meg rá se bírtam nézni.

Tegnap ebédre diós-céklás bulgurt készítettem köretnek a csirkehusi mellé, és igen finomra sikerült, csak úgy magában is igen sokat meg tudnék belőle enni. Nem csak nekem, hanem az egész családnak ízlett, aminek külön örülök, hogy Törperős is bátran kanalazott belőle.

Receptért kattints ide:

https://www.fitten-pozitivan.com/products/dios-ceklas-bulgur/

A sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb gyógyító a zöldségek között. Köztudott erősítő hatása mellett, hat az emésztésre, gyomor és belek egyenletes működésére. Fogyasztása kifejezetten ajánlott azoknak, akik valamilyen betegségből lábadoznak.

A céklalé répalével kombinálva nagyon jó májtisztító, főleg a zsírtalanítást végzi a májban. Segíthet azoknak nőknek akik menstruációs zavarokkal küzdenek.

A cékla serkenti a sejtnövekedést, aktiválja a vörösvérsejt képzést, támogatja a nyirokrendszer működését, vízhajtó, és méregtelenítő hatású. Várandós anyák bátran fogyaszthatják gazdag folsav tartalma miatt, ami a magzat fejlődése során az agy és idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében részt vesz. A terhesség korai szakaszában megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.

Ismeretes még, hogy a cékla hatására a rákos sejtekben az oxidációs folyamatok lecsökkenek.

Számos jótékony hatása mellett magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt is bátran beilleszthető egy egészséges étrendbe, akár nyersen, sülve, főve vagy frissen facsart lé formájában is.

Vélemény, hozzászólás?