Az első dolog, amit mindeki tehet a hátfájás ellen

2014.08.11 12:23

Reggel lábedzéssel kezdtem a napot, jól ment, és jól is esett.

Bár holnapra már rossz időt mondanak, én azért imádkozom, hogy legalább reggel ne essen az eső, amíg lefutom a napi adagot.

A gyerkőc betöltötte az 1 évet, és a súlya is szépen gyarapszik, már 10 kg felett van valamivel. Napi szinten emelgetni, cipelni, a hátamnak nem éppen komfortos érzés. Emlékszem , hogy a hátfájás a várandósság illetve a szoptatás ideje alatt is kellemetlenséget jelentett.

A babavárás időszaka alatt a többletsúly cipelése, valamint a testséma változása, a szülés után pedig a baba karon hordozása, emelgetése vezethet a mindennapokat megnehezítő hátfájáshoz.

A hátfájás azonban nemcsak a kismamákat érinti, úgyanúgy fájhat a háta pl. annak, aki ülő munkát végez, sokat görnyed a számítógép előtt, vagy pl. sokat ül kocsiban. 

Ez nagyon kellemtlen tud lenni, éppen ezért érdemes megelőzni, vagy ha már kialakult, akkor enyhíteni a tüneteket.

A hátfájást okozhatja  a rossz testtartás, túlsúly, rossz helyzetben való alvás, gyenge hátizomzat, edzés előtti bemelegítés hiánya, és még ezeregy okot fel lehetne itt sorolni.

De mi az első dolog, amit mindenki tehet ellene?

Meg kell tanulni a helyes testtartást.

A helyes testtartás a legtermészetesebb póz, a gerinc felveszei a természetes görbületeit, vállak hátratolódnak, has behúz, mellkas kiemelkedik, fej felemelkedik.

Azonban  ha görnyedt háttal ülünk, vagy állunk, akkor túlterheljük az izmainkat, amelyek, ennek következtében görcsössé válnak, és ez okozhat tompa vagy erősebb fájdalmat a nyakban, derékban, hátban.

Helytelen testtartás esetén a légzésünk is felületessé válik, amitől a test nem tud elegendő oxigénnel feltöltődni, ettől pedig fáradtabbnak érezhetjük magunkat.

Eleinte nem könnyű folyamatosan odafigyelni a helyes testtartásra, főleg, hogy sok esetben a görnyedt hát egy rossz beidegződés. A rossz szokásokat pedig csak úgy tudjuk megváltoztatni, ha minden nap gyakoroljuk egy kicsit, egészen addig, amíg rutinná nem válik.

Ha megtanuljuk, és használjuk is a helyes testtartást, akkor már óriási lépést tettünk azért, hogy csökkenjen a hátfájás, vagy éppen megelőzzük a kialakulását. Nem mellesleg sokkal jobb érzés ránézni egy olyan emberre, aki egyenesen áll, szép a tartása.

Vélemény, hozzászólás?