A legjobb zsírégető edzésterv

2015.10.14 06:06

Az elmúlt 4 hét étrend és súlyzós+kardió edzés eredménye: 1 kg mínusz és fél cm mínusz zsírból a combomról. 🙂

Ha valaki visszanézi az előző 4 hét bejegyzéseit és facebook posztjait, teljesen egyértelmű, hogy nemhogy nem éheztem, de igen sokszor szerepelt az étrendben diétás édesség és minőségi szénhidrát, ennek ellenére zsírt veszítettem.

Tegnap olvastam egy fogyással kapcsolatos cikket a neten, miszerint ha fogyni szeretnél, nincs más módja csak az éhezés. Valószínű aki megírta a cikket, közelében nincs a témának és azt gondolja, hogy mindenki xs-es ruhákat szeretne hordani, ennek pedig egyetlen egy módja létezik, az állandó éhezés. Először is önmagadhoz képest nézd a fogyási eredményed és ne ahhoz, hogy beleférsz e egy xs-es nadrágba. 

Tűzz ki reális napi, heti és havi célokat.

Napi cél akár lehet az is, hogy: „Ma minden étkezéshez eszem zöldséget” vagy „Ma nem használom a liftet, gyalog megyek fel az irodaházban a 4. emeletre”. 

Heti célod lehet pl. ” A héten mozogni fogok legalább 4×20 percet”. 

Havi célod lehet pl. „A hónapban rendszeresen fogom vezetni a táplálkozás és edzésnaplóm” 

Ha lépésről lépésre teljesíted az apróbb célokat, mindig látod magad előtt a végét és az elért eredmények tovább motiválnak majd. Ettől nem csak a hangulatod és közérzeted lesz jobb, de rálépsz a tartós és egészséges alakformálás útjára is és mindezt éhezés nélkül. 

Rendszeresen írok étrendeket olyan emberekenek, akiknek fogyás a célja. Sokan úgy érkeznek hozzám, hogy most rászánták magukat a lemondásokra, az éhezésre, írjam meg az étrendet és belevágnak, majdcsak kibírják valahogy azt a kis időt. Szerintem sokkal helyesebb az a megközelítési mód, hogy átalakítjuk a jelenlegi táplálkozást és nem a lemondások oldaláról közelítjük meg. Hiszen  nem kizárod például a lisztet az életedből, csak fehér búzaliszt helyett rizs vagy zablisztet használsz az ételek, sütemények elkészítésénél. 

A táplálkozás átalakítása mellett a mozgás beiktatásával nemcsak az egészségünket, közérzetünket javítjuk, de meggyorsítjuk a fogyás, formálódás folyamatát, ezért erre is érdemes hangsúlyt fektetni a tudatos életmód kialakítása során. 

Ezen a területen is érdemes apró lépésekkel haladni. Ha például egyáltalán nem mozgott valaki előtte, akkor már heti 3-4×20 perc edzés is (a megfelelően kialakított táplálkozás mellett) óriási eredményeket hozhat az egészségünk és közérzetünk javításában és az alakformálásban is. 

Ha a fogyást és formálódást veszük alapul, a legjobb zsírégető edzésterv legalább heti 2 kardió és 2 erősítő edzésből áll. 

Zsírégetés szempontjából a leghatékonyabb az intervall kardió edzés, ami az edzés szakaszosságára utal, vagyis itt nem hosszantartó, közepes tempójú, egyenletes pulzusszámú aerob mozgást végzünk, hanem pont az ellenkezőjét, itt rövid ideig tartó, magas intenzitású erőkifejtés és pihenő szakaszok váltjk egymást.

Az intervall kardió edzés:

  • serkenti az anyagcserét
  • kevesebb időráfordítással több fogyást eredményez
  • formálja és építi az izomzatot

Zsírégetés szempontjából az erősítő edzés ugyanolyan fontos, mint a kardió edzés. Miért?

Az anyagcserében az izom egy aktív szövet. Ahhoz hogy az izom megtartsa saját tömegét, folyamatos energiát igényel, vagyis az alapanyagcsere mellet az izom égeti el a legtöbb kalóriát. 

Vagyis ha testösszetételünk minél nagyobb százaléka aktív izomszövet, annál több energiát használunk fel még nyugalmi állapotban is. Kicsit lesarkítva a dolgokat, minél több rajtunk az izom, annál többet ehetünk úgy, hogy nem fogunk hízni. 

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy „kétajtósszekrényhátúvá” kell kigyúrni magát mindenkinek, a nők eleve genetikailag sem így vannak bekötve, az edzések során  használt 2-3 kg-os súlyoktól képtelenség „férfias” izomzatot építeni, így nőként sem kell félni az erősítő edzések beiktatásától. 

Ne ragadj le csak egy izomcsoport „használatánál” pl. ne mindig csak a lábadat erősítsd, mert kerek popsit szeretnél. A legjobb zsírégető edzéstervben törekedj arra, hogy egy-egy edzés alkalmával minél több izomcsoportot megdolgoztass meg.

Anyukaként, család, gyerek, munka, háztartás mellett sokszor nem könnyű beiktatni azt a napi 20 perc mozgást sem és eljutni egy fitness terembe edzeni. Azonban számos lehetőségünk van otthon is a zsírégető edzésre. Én előszeretettel használom az itthoni edzéseimben azt a legjobb zsírégető módszert, amiben a saját testsúlyos gyakorlatokat kombinálom a súlyzóval végzett gyakorlatokkal, mindezt kardió mozgással és mélyizom erősítő gyakorlatokkal kiegészítve a maximlis zsírégetés, valamint hát és derékfájás elkerülése érdekében. 

Nézd meg ITT az alakformáló program bemutató videóját:

Vélemény, hozzászólás?