5 térdkímélő gyakorlat otthonra a formás lábakért guggolás nélkül

2016.05.23 14:58

Juuhhuuu… most kaptam meg a levelet, szeptembertől felvették a gyerkőcöt oviba. 🙂 

A hétvégénk ismét nagyon jólt telt, szuperül éreztük magunkat. Szombat délelőtt a Viadukt Sportközpontban az Egészség délelőttön edzést és előadást tartottam a sporttáplálkozásról, ahol a Do-in és alakformáló torna, valamint az előadás is telt házas volt. Nagyon örültem neki, hogy ilyen sokan együtt edzettünk.

Délután Hűvösvölgyben kisvasutaztunk, amit a gyerkőc nagyon élvezett, és közölte, hogy vasutas lesz. Lesz neki vasutas táskája, kalapja és jegylyukasztó kütyüje. 🙂

Majd kis Zé igazi borvidék szülötteként hétvégén felavatta magát egy pincelátogatással. Biciklizés közben önállóan úgy döntött, hogy a Körpincénél a kis bringát a falnak támasztja és bemegy körülnézni, mit osztanak odabent. Aztán kijött és közölte, hogy sötét van és hideg és inkább menjünk tovább bringázni. Mondtam jó. 🙂

Folytatva az elmúlt hetet ma reggel munka előtt lábedzéssel kezdtem a napot. 

Bár lekopogom a térdeimmel semmi baj, így én nyugodtan guggolhatok, de vannak olyan vendégeim, akiknek bizony térdkímélő módon kell összeállítanom a lábedzés programot. Kinek kattog, kinek fáj, kinek műtötték, kinek különböző okok miatt túl terheltek a térdei, így a guggolásokat, kitöréseket ki kell hagynunk az edzésprogramból. 

A túlsúly, de akár a túlzott sport, vagy a nem megfelelően végzett edzésgyakorlatok extrém mértékben terhelik az izületeket, izmokat, csontokat. 10 kg súlyfelesleg mellett a láb ízületeire 60 kg-nak megfelelő plusz teher nehezedik. 

Gondolj csak bele: az ember több ezer lépést megtesz egy nap, így 10 kg súlyfelesleggel több száz tonna plusz teher is érheti az ízületeket, így aki túlsúlyos vagy elhízott jóval nagyobb mértékben veszélyeztetett a porckopásra és csontritkulásra. Testsúlykontrollal, mozgással és helyes táplálkozással jelentősen csökkenthető a porckopás és csontritkulás kialakulásának kockázata.

A  túlsúlynak  vagy nagymértékű sportolásnak kitett izületek védelme érdekében a megfelelően kialakított étrenden belül érdemes megemelni a vitamin és ásványi anyag bevitelt, így az izmok és a csontok egészségéért is felelős D3 és kálcium, magnézium bevitelt is. 

A rendszeres testmozgás, zöldségben, gyümölcsben, zsírszegény tejtermékekben gazdag változatos táplálkozás mellett, az ízületek túlterhelése esetén érdemes kúraszerűen ízületvédővel (Cartinorm+D3) kiegészíteni az étrendet. 

Térdkímélő láb gyakorlatok otthonra guggolás nélkül

Ha Te sem tudod beiktatni térdfájás miatt az edzéseidbe a guggolásokat, kitöréseket, de formás lábakat szeretnél, akkor csináld végig ezt az otthon végezhető térdkímélő lábformáló gyakorlatsort. 

1, kéztámaszban lábemelés hátra 20-20 lábanként

Fontos: a gyakorlat végrehajtása során a térdek nincsenek a talajon, a talaj felett 2 cm-re tartsd meg és így végezd a lábemelést, ezzel leveszed a terhelést a térdeidről és egyúttal munkára bírod a mélyizmaidat is. 

2, csípőemelés hanyattfekvésben 30

3, kéztámaszban lábemelés oldalra 20-20

Fontos: a gyakorlat végrehajtása során a térdek nincsenek a talajon, a talaj felett 2 cm-re tartsd meg és így végezd a lábemelést, ezzel leveszed a terhelést a térdeidről és egyúttal munkára bírod a mélyizmaidat is. 

4, csípőemelés egy lábon hanyatt fekvésben 25-25 oldalanként

5, ülésben nyújtott lábemelés 20-20 lábanként

A mozgásszervek védelmében sose feledkezz meg az alapos bemelegítésről és az edzés végén a nyújtásról. 

Szeretnél személyre szabott étrendet és edzéstervet?

Kattints a képre a részletekért:

Vélemény, hozzászólás?