Az étrend és a hormonok kapcsolata

Étrend és hormonok kapcsolata

A plusz kilókért valóban csak a hormonok a felelősek?

Egy-egy táplálkozási konzultáció alkalmával többször hallom azt a kijelentést, hogy

„a hormonok miatt híztam meg”

A hormonok olyan szerves vegyületek, amelyek a szervezetben számos mirigyben és szövetben képződnek pl. pajzsmirigyben, hasnyálmirigyben, agyban, bőrben, májban, petefészekben, zsírszövetben stb..

Fő feladatuk a sejtjeink és szöveteink munkájának szabályozása bizonyos mechanizmusok be- és kikapcsolásával. Például:

  • az inzulin felelős az étkezés utáni vércukorszint csökkentéséért,
  • a pajzsmirigyhormonok számos sejtben stimulálják az anyagcserét és befolyásolják a tápanyag energiává alakításának sebességét,
  • a leptin befolyásolja az anyagcserét, termékenységet és éhségérzetet.

Számos kutatás igazolja már, hogy a nem megfelelő táplálkozáson és a túlzott fizikai aktivitáson keresztül megzavarhatjuk a mirigyek munkáját és így közvetve befolyásolhatjuk a hormonális zavarok kialakulását.

Fontos megjegyezni, hogy itt nem az endokrin betegségekről beszélünk, mint pl. Hashimoto-kór vagy a Cushing-kór, hanem olyan helyzetekről, amikor a nem megfelelő táplálkozás és az inaktivitás vagy éppen a túlzásba vitt fizikai aktivitás hormonrendszeri egyensúlytalansághoz vezethet.

A hormonrendszerünknek számos tápanyagra, vitaminra és ásványi anyagra van szüksége ahhoz, hogy egyensúlyban maradjon.

Ha az étrendünk nem tartalmaz megfelelő mennyiségű tápanyagot, a krónikus hiány hozzájárulhat bizonyos hormonok szintjének csökkenéséhez.

Érdemes tudni, hogy a zsírszövet nem csak energiaraktár a testünkben, hanem olyan szerv is, amely számos vegyületet, köztük hormonokat, leptint és számos gyulladást kiváltó tényezőt választ ki, amelyek számos betegség alapját képezik.

Az elhízáshoz vezető túl nagy energiatartalmú étrend számos szövődményhez vezethet, beleértve a hormonális zavarokat.

Itt lehet vitatkozni! Melyik volt előbb a tyúk vagy a tojás?

A hormonzavarok járultak hozzá a túlsúly kialakulásához vagy fordítva? Minden ember története más, de a kutatások megerősítik, hogy a megfelelően kialakított étrend hozzájárul testünk hormonális egyensúlyához.

Nemcsak a túlsúly kedvezőtlen, a túl alacsony testsúly is. Mind a túlevés, mind az éhezés hozzájárulhat az endokrin problémákhoz.

Összegezve: az étrendünk nagy jelentőséggel bír endokrin rendszerünk megfelelő működésében és a hormonok kiválasztásában.

Nemcsak a kalória mennyisége számít, hanem az alapanyagok minősége és változatossága az egészség megőrzésének kulcsa. A fehérjék, vitaminok, ásványianyagok, egészséges zsírok, megfelelő alapot biztosítanak a megfelelő hormontermeléshez mind a mirigyekben és kiválasztó szövetekben.

A Peater étrendtervező alkalmazás legújabb nyári SIMPLE DIET étrendje személyre szabottan segít neked az étrended kialakításában.

14 NAPIG INGYEN KIPROBÁLHATOD!