Költségkímélő egészséges táplálkozás

Költségkímélő egészséges táplálkozás

Azok, akik az egészséges táplálkozás mellett döntenek a bevásárlások alkalmával azt tapasztalhatják, hogy a pénztárnál magasabb összeget fizetnek, minthogyha csak egészségtelen termékekkel pakolták volna meg a kosarukat.

Sokat hallani, hogy az egészséges táplálkozás drága.

De vajon hogyan lehet egészségesen táplálkozni költségkímélő módon?

Szerintem sokan ismerik az üzletekben a polcok előtti belső küzdelmet az egészséges és egészségtelen ételek között: „Melyiket válasszam?” – mert sajnos igaz, hogy az egészségtelen ételek általában véve olcsóbbak.

Viszont, ha jobban megnézzük a kasszánál kapott blokkot, nagyjából ugyanannyi pénzbe kerül egy tábla csokoládé és egy kisebb fürt banán, vagy egy fej brokkoli annyiba kerül, mint egy családi kiszerelésű zacskó chips.

Minek köszönhető ez?

A feldolgozott élelmiszerek gyakran olcsóbb összetevőkből állnak (pl. aromák, szója, búza, cukor) Ráadásul gyakran sokkal hosszabb az eltarthatóságuk, mint a friss termékeknek, így ezekből a termékekből kevesebb selejt keletkezik az üzletekben.

Egy tartósítószerrel ellátott zacskós süti akár hónapokig eláll, míg a brokkoli nem.

Ha odafigyelsz az alábbi 6 pontra, akár több ezer forintot is megspórolhatsz a bevásárlásnál:

  • A fogyasztásra kész élelmiszerek (pl. szeletelt gomba, rózsáira szedett karfiol) praktikusak, de általában drágábbak, mint az eredeti. A kész turmixok, gyümölcslevek, szendvicsbe való töltelékek (pl. zöldségkrémek) jól néznek ki és finomak, de olcsóbban és egészségesebben is elkészítheted saját magad.
    Ez alól kivételt képeznek a fagyasztott zöldségek, gyümölcsök és a befőttek. Ezek is egészségesek és gyakran olcsóbbak, mint a friss társai.
    Ha van lehetőséged keress helyi piacot vagy helyi termelőt, akitől háztól tudod beszerezni a tojást, zöldséget, gyümölcsöt, befőttet, savanyúságot.
Költségkímélő egészséges táplálkozás
  • Egy-egy ételt „szuperélelmiszer” címszóval ruháznak fel az értékes tápanyag tartalma miatt. Ilyen lehet pl. a chia mag, goji bogyó vagy spirulina. Ezek valóban nagyon egészséges élelmiszerek, de sajnos igen drágák is. Nem szabad elfelejteni, hogy a „közönséges” élelmiszerekben is rengeteg értékes tápanyag van.
    Pl. a kelkáposztához vagy brokkolihoz megfizethető áron lehet hozzájutni és nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz. Az avokádó is egész évben elérhető már a boltok zöldséges polcain, de fagyasztva is megtalálható a nagyobb üzletekben. Az avokádó kiváló egészséges zsírsav forrás és sok más értékes tápanyagban is bővelkedik.
  • Vásárolj (egyél) kevesebb húst és válassz több növényi alapú fehérjeforrást.
    Állati fehérjékre igazából nincs szüksége minden nap a szervezetünknek, érdemes kissé visszaszorítani a hús fogyasztást és beiktatni heti 1-1 húsmentes napot, amikor a növényi fehérjék kerülnek előtérbe pl. borsó, bab, gomba, hüvelyesek.
    Próbálj ki többféle főzeléket, feltétnek válassz tükörtojást, tofut, vagy egyszerűen hagyd el a feltétet.
  • Egyél szezonálisan. A szezonális zöldségek, gyümölcsök mindig olcsóbbak, mint ami külföldről érkezik hozzánk. A bevásárlás előtt érdemes kicsit keresgélni a receptek között és olyat választani, ami az aktuális szezonnak megfelelő zöldséget, gyümölcsöt tartalmaz.
Költségkímélő egészséges táplálkozás
  • Figyeld az akciókat! Ha egy kicsit jobban odafigyelsz a kedvezményes ajánlatokra sokat spórolhatsz vele 1-1 bevásárlásnál. Az egészséges polcokon is mindig találni kedvezményes ajánlatokat.
  • Nézd át a költési szokásaidat és gondold át mi az, ami szolgálja az egészségedet. Tedd az egészséges ételeket az első helyre. A gyorséttermi vacsora, hot-dog és habos kávé a benzinkúton, a nagy zacskó chips és cukros üdítő a boltból, valóban szükséged van rá?
    Az edzőtermi bérlet jó ötlet, de otthon vagy kint a szabadban is lehet edzeni. Nem csak olcsóbb, de a szabadban végzett edzés egészségesebb is.

Összeségében ha odafigyelsz a költési szokásaidra és tudatossá teszed a vásárlás folyamatát, az egészséges ételeken sokat lehet spórolni és mindenki számára elérhetővé válhat egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb táplálkozás.

21 nap önmagadért progra,m

21 NAP ÖNMAGADÉRT ÉLETMÓD PROGRAM étrenddel, egyszerűen elkészíthető fitt receptekkel, otthoni edzésprogrammal, táplálék-kiegészítő kisokossal, előrefőzési tippekkel segít a céljaid elérésében!

Részletekért kattints a képre!