„Jojó” diéta

Jojo diéta

A túlsúly manapság már népbetegségnek számít, és sajnos tény, hogy az esztétikai probléma mellett számos egészségügyi kockázattal is jár.

A súlycsökkentés fontosságával a legtöbben tisztában vannak, de annak hatékony és egészséges módszerével már kevésbé.

A legtöbben ott buknak el, hogy besétálnak a „Jojó” diéta zsákutcájába. Azonnali sikereket remélve szélsőséges étrendet kezdenek el követni, ami nem csak lassítja az anyagcserét és emésztési problémákat okozhat, de hosszabb távon a hormonháztartást is kibillenti az egyensúlyából.

Ráadásul mivel életmódszerűen nem tartható, hamar visszatérnek a korábbi szokásokhoz, ezért a kezdetben elvesztett kilók is gyorsan visszajönnek.

Az ismétlődő fogyókúrázás és a súlynövekedés nagyon hatékonnyá teszi a szervezetet, hogy energiát raktározzon, azaz így folyamatosan csökken az alapanyagcsere mennyiség.

(Az alapanyagcsere mennyiség, az a kalóriamennyiség, amit az egész nap folyamán úgy égetünk el, hogy semmit sem csinálunk, azaz a nap 24 órájában fekszünk.)

Ennek elméleti hátterében az áll, hogy a test egyre jobban alkalmazkodik, kevesebb kalóriát használ fel, amikor a diéta abba marad, többet raktároz, ez nehezebbé teszi a soron következő súlyleadást.

Az ismétlődő súlyingadozásnál nagyobb a kockázata a szívbetegségeknek, a 2-es típusú cukorbetegségnek, epehólyag-betegségnek és a korai elhalálozásnak.

Ennek az egyik magyarázata, hogy a zsír inkább hajlamos a hasizmok között felhalmozódni, a máj közelében, mint a test perifériás részeiben (csípő környékén, combokon, karokon), ez az egyik oka a szívbetegségek kockázatának.

A másik magyarázat, hogy ismételt, szélsőséges diétázás a sovány szövetek elvesztéséhez vezet (beleértve a szervi szöveteket is) és a táplálkozási hiányosságok roncsolhatják a szívizmot.

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend rövid távon valószínűleg működik, azaz súlyvesztést eredményez, de csak azért, mert ilyenkor kevesebb kalóriát fogyasztunk.

Ha az étrendünkből teljesen elhagyjuk az összes cukrot és keményítőt, akkor automatikusan korlátozzuk a felvett táplálékokat, kevesebb kalóriát viszünk be.

Emellett a szénhidrát köti a vizet, vagyis ha korlátozzuk az étrendben a szénhidrát bevitelt, akkor ez automatikus vízvesztéssel jár, ami azt eredményezi, hogy kevesebbet mutat a mérleg nyelve.

A túlságosan alacsony szénhidrátbevitel azonban hosszútávon nem megfelelő táplálkozás és életmódszerűen nem is tartható, sportolók számára pedig egyáltalán nem ajánlott, mert teljesen kiürülnek a test glikogénraktárai, ami fáradtsághoz vezet és korlátozza az állóképességet.

Felejtsd el a jojó effektust és csatlakozz a FITT LESZEK START PROGRAMHOZ!

A FITT LESZEK START PROGRAM

azok számára készül, akik lemondások nélkül, könnyedén szeretnének belevágni az életmódváltásba és elindulni az egészségesebb életmód felé.