Tudatos jelenlét

Modern életünk csupa zsúfoltság, rohanás és kihívásokkal teli időszakot élünk. A tudatos jelenlét sosem volt még ennyire fontos, mint most.

Az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás mellett egyre jobban előtérbe kerül a mentális és érzelmi egészség fontossága is.

Nem véletlenül, hiszen egyre nő a félelem, a szorongás és depresszió, nemcsak a felnőttek, hanem sajnos a gyerekek körében is. Ezek az állapotok pedig kihatással vannak a közérzetünkre, testi és lelki egészségünkre, kapcsolatainkra, munkánkra, teljesítményünkre, a teljes életünkre.

Jó hír azonban, hogy számos önsegítő módszer létezik, amivel hatékonyabban tudjuk venni az akadályokat a mindennapokban, könnyebben tudjuk kezelni a stresszes helyzeteket és segíthetjük önmagunkat és gyermekeinket is a jó közérzet elérésében.

Másfél éve, amikor váratlanul elvesztettem apukámat rettentő fájdalmat éreztem.

Úgy éreztem, most az élettől akkora pofont kaptam, hogy bizony nem tudom, hogy állok majd fel. Születésem óta nagyon apás voltam, ő volt az egyik stabil és biztos pont az életemben, akire mindig minden körülmény között számíthattam. Nem csoda, hogy belül folyamatosan csak azt kérdeztem: „mi történik? – nem értem.”

Persze „robot üzemmódban” tettem a dolgom a mindennapokban, ahogy korábban is. Dolgoztam, írtam a posztokat, edzettem és továbbra is egészségesen táplálkoztam, itt voltam a családnak, de egy jó darabig csak testben, lélekben nem, mert minden pozitív gondolkodásom ellenére, belül rettentően éreztem magam.

Több, mint 10 éve foglalkozom önismerettel, azonban apukám halála után – miután az első sokk után már kicsit kitisztult a kép, – akkor kezdtem foglalkozni az önismereten belül a tudatos jelenlét fogalmával. Egy ilyen esemény által sok mindent átértékel az ember az életében…

A tudatos jelenlét a jelennel való kapcsolatot jelenti, ahelyett, hogy a múlton vagy jövőn rágódnánk, a mostba helyezzük magunkat.

Ez azt jelenti, hogy ítélkezés és ellenállás nélkül tudomásul vesszük az érzéseinket, gondolatainkat, érzelmeinket és emlékeinket, valamint a körülöttünk zajló eseményeket.

Ehhez a figyelemhez hozzá tartozik az elfogadás érzése, akár tetszik valami, akár nem, hagynunk kell olyannak amilyen.

Ha elveszünk a belső párbeszédben, elkezdünk kritikusan gondolkodni az élményről, vagy aggódunk miatta, akkor elveszítjük a kapcsolatot azzal, ami éppen történik.

Gyakran azért van rossz közérzetünk, mert negatívan ítéljük meg az aktuális eseményeket – azt hisszük, hogy nem így kellene éreznünk magunkat, nem ennek kellene történnie.

A tudatos figyelem annak láttatja a dolgokat, amik. Nem száll szembe a dolgokkal, hiszen azok úgyis megtörténnek, akár tetszik, akár nem. Ez persze nem azt jelenti, hogy hátra kell dőlni, és hagyni, hogy átgázoljon rajtunk az élet.

A cselekvés szükséges, ám a tudatos figyelem megteremti a helyet az érzéseinknek, segít, hogy annak lássuk a helyzetet, ami – akár van befolyásunk, akár nincs – majd kezünkbe adja a lehetőséget, hogy a lehető legjobb módon reagáljunk.

A tudatos jelenlét lehetőséget ad arra, hogy igazán élvezzük az értékes pillanatokat és segít, hogy kevesebb küzdelemmel vészeljük át a nehezebb időszakokat.