Zsírok szerepe a fogyásban

2014.03.02 09:49

Az elmúlt két bejegyzésben beszéltem már a szénhidrátok és fehérjék fontosságáról a diétában, így ne maradjon ki a zsír sem.

Sokan ha le akarnak dobni pár kg-ot, akkor ész nélkül keresik a boltok polcain és fogyasztják a zsírszegény, zsírmentes termékeket, ugyanis a zsírt -ahogy a szénhidrátot is- sokan ellenségnek tartják. Sokan nem is figyelnek rá, és azt hiszik diétásan étkeznek amikor a zsírszegény vagy zsírmentes feliratú terméket leveszik a polcról. Ezzel érdemes vigyázni, mert ha nincs benne zsír, akkor tuti tele van cukorral ,vagy ha cukormentes van ráírva, akkor pedig tuti telenyomják zsírral, és persze a zsírok közül nem a diéta számára hasznos fajtából. Különben nem lennének ennyire finomak ezek a „diétás” termékek, és senki nem venné meg. Csak éppen fogyás szempontjából átverés az egész.

Tehát jó odafigyelni a zsírokra is, DE a szervezetnek még diéta idején is szüksége van a megfelelő, jó zsírokra.

Hogy miért?

Egyrészt biztos mindenki hallott már a zsírban oldódó vitaminokról. Másrészt a zsír szükséges a sejtek felépítéséhez, hormon termeléshez, kipárnázza a szerveinket, segíti a vér sima áramlását. Fogyás szempontjából a zsír képes lekötni, közömbösíteni, eltávolítani a szervezetben túltengő savakat, valamint a zsír elégetéséből sokkal több energiát nyerünk, mint a szénhidrátból, vagy fehérjéből.  

Azonban ahogy a szénhidrátok esetében is, a zsíroknál is figyelni kell a jó zsírok kiválasztására.

Mit jelent ez fogyás szempontból?

Ha fogyni szeretnénk és persze egészségesen étkezni, akkor a telítetlen zsírokat, és ezek közül is a többszörösen telítetlen zsírokat kell előnyben részesíteni, mint pl. szűz/extra szűz oliva olaj, csonthéjas magvak, ugyanis ezek a legjobb energiaforrások,  ezek képesek a legtöbb túltengő sav semlegesítésére, így ez járul hozzá leginkább a fogyáshoz és az egészségünkhöz.

Én sütéshez, főzéshez is mindíg oliva olajat használok, ha pedig nasizni szeretnék úgy, hogy a diétámba se rondítsak bele, akkor 1 marék dió, vagy mandula nagyon jó szolgálatot tud tenni 🙂

A tegnapi kevésbé szerencsés nap után(kiment a bokám edzés közben), ma ilyen lábra ébredtem:

Azt hiszem, ez nem segíti most a mindennapjaimat, 🙁 na de az élet nem áll meg! 🙂

Amíg ez helyre nem jön, a bokámat ki kell iktatni az edzés gyakorlotkból, úgy hogy ma reggel rámentem a hasra, ahol nyilván ezt a részt egyáltalán nem éri terhelés. Plussz marad a vizes borogatás, pihentetés és a Diclac gél.

lebegő ülés oldal irányba 6×20 mindkét oldalra

hasprés softball préseléssel (belső comb) 6x 20

Legyen szerencsésebb napotok, mint tegnap nekem 🙂

Vélemény, hozzászólás?