Zsírégető tartomány

2014.08.08 11:49

A gyerekem néhány napos legújabb felfedezése, hogy megetet engem. Egy szerencsém van, hogy szereti  a korpovit kekszet, és ilyenkor amikor etetni akar, akkor azt adok a kezébe, és ebből felváltva harapunk 1-1-et, persze van amikor tejpépet kapok. 🙂 és természetesen nem utasítom vissza, mert szeretném ha megtanulná, hogy meg kell osztani a másikkal amink van, azaz ne legyen irígy. A lelkem sokszor a cumiját is a számba nyomja, annyira nagylelkű, hogy azt is megosztja velem 🙂 Fittanyu jól mutat a szájában egy zöld kiskacsás cumival, na jó, erről fotót biztosan nem mellékelek. :)))

Tegnap este miután a férjem haza jött, el tudtam menni edzőterembe, lábaztam egy órát.

Ma reggel pedig akkora szerencsém volt, hogy nem esett az eső, így lefutottam 5,6 km-t, több most nem ment a tegnapi lábedzés után.

Én most nyáron, még a fitness versenyekre való felkészülés miatt kezdtem el újból futni, vagyis azért, hogy a színpadi megjelenésem miatt  a felesleg lemenjen rólam. Mostmár egyáltalán nem azért futok, hanem azért mert jól esik, mert várom, mert kikapcsolódást, feltöltődést jelent számomra.

Általában a nők ha le akarják dolgozni a felesleget, akkor elkezdenek kardiózni. (bringa, futás, ellipszis, sífutó stb..) Ez egy nagyon jó dolog, hogy nem a zsírégető kütyük és mindenféle fogyókúrás italpor felé fordulnak,  hanem egészséges és tartós eredményre törekszenek, mozognak, sportolnak.

Kezdőként azonban nem mindíg tudja az ember, hogy mit és hogyan csináljon, hogy eredménye legyen a dolognak, ami tovább motiválja majd a céljai felé. (többek között én sem tudtam sokáig, csak futottam mint a hülye, meg emelgettem ész nélkül a súlyokat sorozat és ismétlés számok nélkül,  egészen addig, amíg nem tanultam róla, azaz nem így születik az ember, hogy tudja mit csináljon egy edzőteremben) Van aki alul értékeli magát a kardió gépeken, és van aki felül értékeli, azaz van akinek még csak a pulzusszáma sem emelkedik meg, és van aki láthatólag beledöglik 1-1 kardió edzésbe.

De honnan tudjuk, hogy milyen ütemben végezzünk kardió mozgást, ha a felesleges kilókat szeretnénk ledolgozni?

Erre alkalmas eszköz egy pulzusmérő óra (a Lidlben a múltkor 4000 ft-ért láttam, ami a pulzust méri, teljesen alkalmas erre a célra), vagy a termekben már olyan kardiógépek vannak, amelyek mérik a pulzust mozgás közben.

Először érdemes belőni a zsírégető tartományunkat, ami mindenkinél egyénileg mást jelent.

Hogyan számold ki?

A zsírégető tartomány a maximális pulzus 60-70%-a. A maximális pulzust pedig úgy számoljuk ki, hogy 220-életkor. Azaz, én 31 éves vagyok, tehát 220-31= 189  Az én maximális pulzusom, tehát 189.

A 189 max. pulzusnak veszem a 60-70%-át, azaz 113-132 értékek között kell tartanom kardió mozgás közben a pulzusom, akkor vagyok a zsírégető tartományban.

Kardió edzések során a szénhidrát raktárak kiürülése után a szervezet a zsírból nyeri az energiát. Azonban a zsírra, lassan áll át a szervezet, ezért viszonylag sokáig kell végezni a gyakorlatot, minimum 30-40 perc. Arra is figyelni kell, hogyegy idő után a szervezet hozzászokik az adott terheléshez, így időnként érdemes változtatni az intenzitáson, vagy növelni kell az időtartamot.

Ha ezt szem előtt tartjuk, akkor nagyon nem lőhetünk mellé, persze emellé továbbra is ugyanolyan fontos odafigyeni az étkezésre, ha a feleslegtől szeretnénk megszabadulni.

Vélemény, hozzászólás?