Vércsoport diéta a sporttáplálkozásban

2014.12.16 13:42

Reggel beiktattam egy 30 perces intervall futóedzést. Mára ennyi volt a mozgás, holnap meló előtt vár rám egy kiadós lábedzés, csütörtökön hát-mell-tricepsz, és pénteken újra lábnap.  Hétvégére pedig tervben van ismét egy intervall kardió edzés.

Január 4.-én lesz a Palatinus Team csapatvizit, ahol Tündével közösen átbeszéljük az éves versenytervezetet, és kitűzzük a pontos a célokat. Onnantól kezdve pedig nincs más hátra, mint ezerrel készülni a tavaszi szezonra. Új fürdőruhát és ékszereket fogok csináltatni a tavaszi versenyhez, már ezt is nagyon várom. Nekem hihetetlen motivációs erőt tud adni a versenyzés mind fizikai, mind lelki síkon. Minden egyes szezonban újból és újból legyőzni önmagam, folyamatosan menni előre, tovább fejlődni.

Az elmúlt néhány hétben belevágtam egy kísérletbe, a vércsoport diéta egy részét összevontam a sporttáplálkozással.

Ez az én esetemben konkrétan most azt jelenti, hogy jó néhány hete nem eszem csirkét, ami nem javasolt a vércsoportom szerint, viszont a sporttáplálkozás egyik alapkövét képezné.

Számomra pozitív eredményt hozott a csirkehús elhagyása. Azóta sokkal jobb a közérzetem, nem fáj a hasam, nem a fáj gyomrom, és a puffadás szót, azóta nem ismerem. A vércsoport diéta ezen része nekem mindenképpen bejött.

Azonban az izomépítéshez szükségem van szilárd táplálékból szerzett fehérjére, amit jelenleg halból, tojásfehérjéből, és nyúl húsból viszek be.

A mai ebéd pl. édesburgonyás rizs volt tojásfehérjével:

Délután tonhalat ettem az édesburgonyás rizs másik felével, vacsira szintén tonhal párolt zöldséggel, utána pedig egy adag protein puding.

A vércsoport diéta viszonylag újkeletű dolog, egy amerikai orvos figyelte meg kísérletek során, hogy ugyanaz az étel másképpen hat különböző emberekre. Az okot pedig a vércsoportok másságában vélte felfedezni.

Az emésztés az egyik legtöbb energiát igénylő emberi tevékenység, érdemes tehát meggondolni, mire fordítjuk az erőinket, illetve azt, hogy a bevitt táplálék mennyisége arányban legyen a valódi szükségletünkkel: korunk, nemünk, testalaktunk, esetleg vércsoportunk.

Van aki hisz a vércsoport diétában és természetesen van olyan, aki nem.

Egy kanadai kutatás szerint pl. nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy ez a speciális diéta valóban működne. Kísérletek során nem tudták kimutatni a vércsoport diéta egészségre gyakorolt pozitív hatását.

Szóval találunk mellette érveket és ellenérveket is.

Nekem minden esetre a csirkehús elhagyása pozitív változást hozott a közérzetemben, ami miatt már megérte tenni egy próbát.

Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy bizonyos ételekre, tápanyagokra hogyan reagál a szervezete, ami egyénenként eltérő lehet.

70%-ban a táplálkozásunkon múlik az alakunk. Ha éppen a vércsoport diéta szerint étkezünk, akkor se feledjük, hogy a minőségre kell helyezni a hangsúlyt, és nem mindent válogatás nélkül megenni, mert az éppen oda van írva a vércsoportunk alá.

Vélemény, hozzászólás?