Túledzettség

2015.04.03 21:01

Nem is gondoltam, hogy a „mi ez?” korszak ilyen korán kezdődik.

A kis Mazsola mostmár egyre többet kérdezgeti rámutatva dolgokra, hogy „mi ez?”

A két kedvenc szavam most tőle a pupacs és a kakacs. Hogy mi akar ez lenni? Hát a papucs és a kacsa. 🙂

Ma megint mozgalmas napom volt, ahogy tegnap is és azelőtt is és azelőtt is. Mikor nem? 😉

Örülök, hogy holnap nem kell 6-kor kelnem és imára kulcsolom kezeim, hogy a gyerkőc se ébredjen korán.

Délelőtt munka volt, aztán edzés, aztán megint munka, aztán gyerek-család és most este 9-kor itt vagyok a gép előtt, írom a napi kis bejegyzésemet.

Ma egy lábedzést csináltam meg, az 5. kardiót holnapra hagytam, ugyanis nem célom a túledzettség állapotába kerülni.

A jelenlegi heti 10 edzés, diéta és kevés alvás mellett oda kell figyelnem arra, hogy megfelelő időt hagyok a megdolgoztatott izomcsoportok regenerációjára, nehogy bekövetkezzen a túledzettség állapota. Pl. a 2 lábedzés között teljen el legalább 48 óra.

Sok nő gondolja azt, ha minden nap kardiózik és lábedzést csinál sok-sok popsi gyakorlattal, attól majd vékony, formás combjai és kerek popsija lesz, vagyis mennyiségi alapon képzeli el az edzést, azt hiszik. a több a jobb. Pedig éppen ezzel lehet elérni egy olyan állapotot, hogy a test, a megdolgoztatott izmok nem tudnak jól regenerálódni, nem tud izmot építeni, nem tud pozitívan reagálni a fejlődésre, sőt esetleg megsérül, vagy a terhelés ellen fájdalommal védekezik.

Hogy ki mekkora terheléstől kezd majd túledzettséget produkálni, ez egyénenként változik. Egy 20 éves, nyilván nagyobb terhelést bír, mint pl. egy 40-es éveiben járó családanya, aki teljes munkaidőben dolgozik, mellette ellátja a családot.

Fontos tudni, hogy az emocionális (pl. családi viták) és szellemi elfáradás (munkahelyi gondok) fokozhatják a túledzettség kialakulását. Ahogy a helytelen táplálkozás, kevés alvás és akár egy elbagatelizált betegség is.

Sok kezdő végez túl sok gyakorlatot az edzései során, mégsem érik el a túledzettség állapotát, ennek az oka, hogy a gyakorlatokat rosszul végzik. Az intenzitást próbálják mennyiséggel pótolni, de ez és a rossz technika nem ad az izomnak stimulust.

Ha a gyakorlatokat helyes technikával végezzük, de nem hagyunk megfelelő időt a regenerációra, az izmok nem tudnak elég tápanyagot beépíteni, és már jön is a következő edzés, ez pedig az idegrendszer kimerüléséhez, egyre több mikorsérüléshez, izomfájdalmakhoz, majd az izomzat leépüléshez vezet, aminek a fejlődés elmaradás az elsődleges következménye. Emellett megjelenik a túlzott fáradékonyság, az edzéstől való vonakodás, a nyugtalanság, alvászavarok, hangulatingadozások.

Ha bekövetkezett a túledzés, akkor bizony pihenni kell, akár több hetet is. Időt kell hagyni a regenerációra, különben a helyzet csak rosszabb lesz.

Vélemény, hozzászólás?