Túl sok finomított szénhidrát betegség=inzulinrezisztencia

2014.10.04 19:24

Tegnap délelőtt edzettem egy jót, volt benne aerob és erősítő rész is, kellemesen elfáradtam.

Edzés után egy turmix, majd nemsoká rá az ebéd következett:

csirkehusi diós-lenmagos kölesgombóccal, paradicsommal, és mindez zsírszegény joghurttal leöntve.

Ebéd után elmentünk a bölcsibe bandázni egy kicsit, családi nap volt.

Délután  pedig készítettem egy kis egészséges nasit a családnak: kókuszos-körtés omlós sütit. Hhmmm….. ez valami nagyon finom lett 🙂

Receptért kattints ide:

https://www.fitten-pozitivan.com/products/kokuszos-kortes-omlos/

Ezt a receptet ugyan el lehetne készíteni hagyományos módon vagyis fehér liszttel és fehér cukorral is, azonban a finomított szénhidrátokban gazdag étkezés – amely sokak étrendjére jellemző – a vércukorszintet folyamatos hullámzásban, és az inzulintermelést állandó készültségben tartja. A vércukorszintet egyre több inzulin képes csak normalizálni, így inzulintöbblet jön létre, idővel pedig inzulinrezisztencia alakul ki. Ekkor a vércukorszint még szabályosnak tűnhet, de a színfalak mögött már felborult a hormonok egynesúlya.

Ha gyakran eszük finomított szénhidrátot (fehér lisztes pékárut, tészát, süteményt) vagy iszunk cukortartalmú italokat, akkor a vércukorszint minden alkalommal erőteljesen megemelkedik. A hasnyálmirigy egyre több inzulin termelésére kényszerül, mive a cukrot csak az inzulin képes a sejtekbe juttatni, hogy azok energiát nyerjenek. A túl sok inzulin egy idő után már irritálja a sejteket, amelyek védekezni kezdenek, majd rezisztenssé válnak vele szemben. (pl. a túl erős zaj ha már zavarja a fülünket, mi is becsukjuk az ablakot) 

Így ugyanazt a vércukorszint csökkentő hatást egyre több inzulin képes csak elérni. Minél több a cukor, annál magasabb az inzulinszint és annál súlyosabbá válik az anyagcserezavar.

Az inzulinrezisztencia oka lehet genetikai jellegű is, kialakulását azonban leginkább a finomított szénhidrátok okozzák.

Lehetőségek  a megoldásra:

A problémák kialakulásában nem az inzulin a hibás, hanem a finomított szénhidrátok fogyasztása, amelyre a szervezet nem tud másként reagálni, mint hogy növeli az inzulin termelést, amely először inzulinrezisztenciához, majd az inzulintermelés kimerüléséhez vezet. Mindez megfelelő kezelés nélkül hormonális zavarok, cukorbetegség és számos szövődmény kialakulásához vezet.

Alapvető ezért a finomított szénhidrátok kerülése, ami nem azt jelenti, hogy időnként ne lehetne megenni egy finom sütit, de a rendszeres és túlzott mértékű fogyasztásukat feltétlenül kerülni kell, emellett törekedni kell a rendszeres mozgás beiktatására a napirendbe.

Vélemény, hozzászólás?