Tippek a ’tiszta’ étrendhez

2019.07.14 15:36

A ’tiszta’ étkezéssel rövidebb és hosszabb távon is megőrízhetjük jó közérzetünket illetve javíthatunk egészségi állapotunkon, sporttal kombinálva pedig formás-feszes testet érhetünk el, mindezt úgy, hogy közben ízletes ételek kerülnek a tányérunkra.

De mit is jelent ’tisztán’ étkezni és hogyan kezdjünk hozzá?

Olvass tovább..

Ha vasárnap, akkor piacnap.

A júliusi személyes challengemnek megfelelően autó helyett gyalog mentünk a helyi termelői piacra. Ezúttal zöldségekkel, házi olívás sajttal, levendula olajjal és házi készítésű citromos cukkini lekvárral tértem haza.

Júniusban rengeteget dolgoztam és ez júliusban sincs másként. A cégünknél nyáron van az igazi szezon, így az elmúlt heteim igen feszített tempóban teltek, ami az alvásomra is kihatással van. A levendula olajat a párnámra vettem a nyugodtabb, pihentetőbb alvásért,

a citromos cukkini lekvárból pedig délután FITT CITROMOS TÚRÓS PITÉT sütöttem.

A tésztához Dia-wellness szénhidrát csökkentett liszt és zabliszt keverékét használtam. Margarin helyett kókuszzsírt választottam, cukor helyett eritritet, a túrónak pedig a zsírszegény változatát, így beilleszthetővé vált egy ’tiszta’ sporttáplálkozásba is.

De mit is jelent a ’tiszta’ táplálkozás?

Képzeld el, hogy tested egy versenyautó. Ahhoz, hogy a legjobb köröket fusd a pályán, és hosszú ideig működjön az autód, jó minőségű üzemanyagra van szükséged. Ha rossz minőségű üzemanyagot tankolsz a kocsidba, az csökkenti a teljesítményed, lassítja az autódat, és folyamatosan szervízbe kell hordanod.

A testünk esetében az üzemanyag az étel, amit megeszünk. Ha ezek az ételek gyenge minőségű alapanyagokból készülnek, hatásuk előbb-utóbb megmutatkozik az egészségi állapotunkon és a testünk formáján is.

Nincs konkrét lista, hogy mit tartalmaz egy ’tiszta’ étrend, és az arányokra vonatkozólag sincsenek megkötések. Sokkal inkább főbb irányvonalak vannak, melyet mindenki a saját igényeire és mindennapi életvitelére szabhat.

Tippek a ’tiszta’ étrendhez 

Az alábbi főbb irányvonalakat érdemes figyelembe venni egy ’tiszta’ étrend kialakításánál:

  • dönts okosan és tervezz előre
A legjobb, ha hétvégén megtervezed előre a következő heti étrendedet és ennek megfelelően vásárolsz be.
  • válogasd meg az alapanyagokat
  • főzz magadra
Legbiztosabbra akkor mehetsz az ételeidet illetően, ha te magad készíted azokat, ráadásul így még pénzt is spórolhatsz. Figyelj a kiegészítő részletekre mint pl. az zsiradékok, olaj, és fűszerek használatára.
  • a tiszta, szénsavmentes víz legyen az elsődleges folyadék forrásod
  • kerüld a cukrozott üdítő italokat és a finomított szénhidrátokat
  • egyél több friss, helyben (Magyarországon) termett zöldséget és gyümölcsöt

30 napos táplálkozási program

Részletekét kattints a képre:

Vélemény, hozzászólás?