Tévhit, hogy a vitaminok hízlalnak

2014.08.25 09:33

Vicces,  amikor egy laza hét után elhatározod magad, hogy hétfőn megújult erővel beleveted magad az edzésbe, akkor reggel nem indul az autód, és nem tudsz eljutni a  terembe. Ezt kétféleképpen lehet felfogni: az egyik, hogy ez nem az én napom, ideges leszek és alárendelem magam ennek az érzésnek, lemondok az edzésről, és arról a lendületről, ami benne van.

 A másik pedig, hogy örülök, hogy ez most derült ki, és nem télen a mínusz 15 fokban, amikor éppen vinném a gyereket az orvoshoz, tehát egy kihívásként kezelem a dolgot, és megoldom a problémát.

A gyerekkel elsétáltam a bölcsibe, kihívtam az autószerelőt, aki beindította az autót, és közölte, hogy vegyek egy új aksit bele, mert holnap sem fog indulni. Szóval anélkül, hogy egy kicsit is felhúztam volna magam, már tudom a probléma okát, és a megoldás útját. Régebben az ilyen bosszantó dolgokon eléggé ideges tudtam lenni, mára már felfogtam, hogy csak a saját életemet nehezítem ezzel, sosem azon kell keseregni, hogy mi történt, és ez hogyan hátráltat engem, hanem a megoldást kell keresni, és kihívásként kezelni az éppen aktuális problémákat. És ez az élet minden területére igaz.

Az edzés így egy kicsit későbbre marad, átütemezem a napi teendőket, és kész.

Két bejegyzéssel ezelőtt említettem a vitaminok fontosságát a sporttáplálkozásban.

Ezzel kapcsolatosan talán több mindekiben felmerülhetett az a kérdés, amiről abban a bejegyzésben akkor nem írtam:

„ezek a vitaminok nem hízlalnak, nyugodtan szedhetem őket?”

Ugyanis régen, én azért nem szedtem multivitamint, mert valakitől még azt hallottam, hogy ő hízik a vitamintól.

Na már most, azóta sokkal jobban beleástam magam ezekbe a dolgokba, és nem hiszek mindeféle pletykának, emellett a saját szervezetemen is kipróbáltam.

Tévhit, hogy a vitaminoktól megéhezel!

A vitaminok legfontosabb szerepe nem az antioxidáns képessége, hanem az anyagcsere fenntartása. A vitaminok az anyagcserében résztvevő enzimek nélkülözhetetlen alkotó elemei, nélkülük az enzimek nem képesek elvégezni az egyes anyagcsere folyamatokat. Minél intenzívebben edzel, minél több zsírt használsz fel, annál gyorsabb az anyagcseréd, tehát annál nagyobb a szervezeted vitamin-igénye. Ha vitamin hiányos állapotban edzel, fáradt, kedvetlen, gyenge és éhes leszel.

De ha belenézel egy csöppet a boltban vásárló túlsúlyos emberek kosaraiba, amiben jó eséllyel lisztes és cukros termékeket lehet látni nagyobb részt, ők vajon a vitaminoktól híztak el?

Nem gondolnám…. A táplálkozás 70%-ban határozza meg, hogy hogyan nézünk ki, milyen a formánk, tehát semmiképpen sem a vitaminokat okolhatjuk a plusz kilókért. 

Vélemény, hozzászólás?