Teszteltem a bulgurt

2014.06.11 13:54

A múltkori édesburgonyás bejegyzésemhez kaptam egy kommentet, hogy próbáljam ki a bulgurt.

Őszintén szólva már hallottam róla, de még soha nem ettem, gondoltam teszek egy próbát. Eddig abban a tévhitben éltem, hogy ehhez csak nagyobb bevásárló központokban, drogériákban lehet hozzá jutni. Kicsit jobban elkezdtem utána járni, és kiderült, hogy tévedtem, találtam itt nálunk a helyi boltban is, ami nem egy hipermarket, így felvettem a könnyen beszerezhető alapanyagok listájára, és ezáltal a receptek összetevői közé is be fog kerülni, ugyanis számomra fontos szempont az alapanyagok kiválasztásánál, hogy kisebb településeken, kisebb boltokban is könnyen beszerezhető legyen.

Így ma elkészítettem 100 gr bulgurt, amit két étkezésre osztottam el.

 -150 gr majorannás csirkemell sült zöldséggel 50 gr bulgurral

 – tojásos-zöldséges bulgur (4 tojásfehérje, 50 gr bulgur, cukkini, paradicsom, kalifornia paprika)

Holnapra már kinéztem egy paradicsomos-padlizsános bulgur receptet.

Amúgy mi is az a bulgur? Tört búza, amely különböző méretben kapható.

Több érv is szól a bulgur választása mellett a diétában: egyrészt fehérje tartalma magasabb mint a rizsé, szénhidrát tartalma, és glikémiás indexe pedig alacsonyabb, ezért nem vezet farkaséhség kialakulásához. Magas rost és alacsony kalóriatartalma miatt kiválóan beilleszthető a diétás étrendbe. Megfelelő folyadék (víz) fogyasztása mellett pedig oldhatatlan rostjai átmossák az emésztő rendszert, ami segíti az anyagcsere megfelelő működését.

Íze viszonylag semlegesnek mondható, így akár hús mellé köretnek, vagy zöldséggel, salátával fogyasztva is kiváló választás lehet.

Én úgy készítettem el, hogy 100 gr bulgurt kimértem, és ehhez öntöttem hozzá 2 dl forró vizet, majd lefedtem, amíg meg nem puhult. Ezt sóval, borssal, zöldfűszerrel ízesítettem.

A rizst nem fogom teljes mértékben lecserélni erre, de örülök, hogy kipróbáltam, és innentől kezdve szerves részét fogja képezi az étkezéseimnek a diétámban.

Vélemény, hozzászólás?