Testzsírszázalék mérés

2014.03.07 09:46

Kitartani, ha nem mutat kevesebbet a mérleg, könnyű azt mondani… de „ahol akarat van, ott út is van!”

Valóban, lehet, hogy én már könnyen mondom, hogy ne foglalkozz a mérleggel, és egyszerűen csak tartsál ki, de ez csak azért van, mert én egyszer kitartottam, és megtapasztaltam, hogy tényleg így van!

Igazából, ha jobban belegondolsz, mi veszíteni valód van?? Már úgyis kipróbáltál egy csomó mindent kúra jelleggel, ami az álom alakot ígérte Neked, én itt egy tartható életmódról beszélek, aminek a mellékhatásaként jól érezheted magad a bőrődben. Senkinek nem árulok zsákba macskát, ebben az életmódban bizony fel kell venni az edzőcipőt, mozogni kell, el kell hagyni a cukros, lisztes termékek nagyrészét, napi legalább 5x kell enni, de ezt nemcsak az alakod fogja meghálálni, hanem az egészséged is.

A szüleim itt voltak nálunk a múlt hétvégén, akkor mondták, hogy már egy ideje ők is sokkal jobban odafigyelnek az étkezésre, kenyeret már szinte egyáltalán nem esznek, sok zöldség, szárnyas, rizs, durumtészta, zsírszegény túró, zabpehely, magvak, amiket nap, mint nap fogyasztanak, és sokkal jobb a közérzetük, több az energiájuk, és nem mellesleg bővebbek a nadrágjaik. És mielőtt valaki azt, gondolná, hogy én szajkóztam ezt nekik, elmondom, hogy nem, ezt az életmódot saját maguktól választották! Én senkire nem szoktam ráerőltetni az én életmódomat, legfeljebb csak elmondom, hogy ez ilyen és ilyen hatásokkal jár. Mindenki maga dönt az életéről, közérzetéről és az egészségéről!

Ha belevágsz ebbe az életmódba(táplálkozás+ mozgás), a régi után, az első 1-2 hét lehet, hogy nehezen fog menni. De ha végig csinálsz 1-2 hetet, átáll majd a szervezeted a többszöri, minőségi étkezésekre, beindul az anyagcseréd, és (ugyan mindenkinél más ütemben)  elindulnak majd a változások a formádon is. Innentől kezdve csak azon múlik, hogy mennyire fontos Neked a változás, mennyire akarod jobban érezni magad lelkileg és testileg is!

Tegnap említettem, hogy inkább a testzsírszázalékot érdemes nyomon követni, nem pedig a súlyt. Ennek kiszámítására többféle módszer létezik. Nyilván a legegyszerűbb, és legpontosabb is a testzsírszázalék mérő. (Egyre több patikában van arra lehetőség, hogy megmérjék a testzsírszázalékát, testösszetételét az embernek.)

Hozzávetőleges értéket a következő képlettel lehet számolni:

(1,2x súly / magasság négyzetével) + ( 0,23x kor) – 5,4 – (10,8 x nem)

magasság: méterben megadva

nem: ha nő, akkor 0

         ha férfi, akkor 1

Ez csak körülbelüli értéket mutat. Az én esetemben 24, 4-et hozott ki, a testzsírszázalék mérő szerint pedig 21,8% a testzsírom. Ezért is mondom, hogy hozzávetőleges.

Kapott adatok kiértékelése nők esetében:

20-39 év: alacsony: 21% alatt

                normál: 21,0-32,9%

                magas: 33,0-38,9%

               nagyon magas: 39,0 fölött

40-59 év: alacsony: 23 % alatt

                normál: 23,0-33,9%

                magas: 34,0-39,9 %

               nagyon magas: 40,0 fölött

60-79 év: alacsony: 24 % alatt

                normál: 24,0 -35,9%

               magas: 36-41,9 %

                nagyon magas: 42 % fölött

Egy másik módszer a bőrredő mérése tolómérővel.

https://www.tesztoszteron.hu/testkompozicio_no3.php

Ezen az oldalon képekkel illusztrálják, hogy hogyan tudod elvégezni a mérést, majd egy kalkulátor segítségével ki is tudod értékelni.

Ha azonnal nem mutat kevesebbet a mérleg, és még éhes is vagy, elfogy a motivációd, akkor csak gondolj mindíg arra a célra amit el szeretnél érni. Képzeld bele magad abba a helyzetbe (formába), amiben tudod, hogy jól éreznéd magad, azaz mindíg a végeredmény lebegjen a szemed előtt. Még ha ilyenkor el is bizonytalanodsz, hogy nem is szeretnéd Te annyira azt az alakot, akkor jusson eszedbe az, hogyha megcsinálod, akkor mennyire büszke lehetsz majd magadra, javul az egészségi állapotod és a közérzeted is, nem fogsz puffadni, görcsölni,  valamint nő az önbizalmad, ami az élet más területeire is pozitív hatással van. Éhség ellen pedig javaslok egy natúr jonghurtot  vagy zsírszegény túrót fehérje porral elkeverve, salátát, esetleg egy marék mandulát vagy diót.

Vélemény, hozzászólás?