Téli immunerősítő táplálkozás

2015.11.24 14:02

Hihi…. reggel 7-kor jeget kapartam az autóról az idei ősszel – mindjárt télen- először. Elő kell ásnom a kesztyűmet, mert majdnem lefagyott a kezem.

Jövő hét hétfőn délután pedig életem első szülői értekezletén fogok részt venni. 😀

Ma reggel korán egy 45 perces súlyzós + 20 perc kardió edzéssel kezdtem a napot, aztán siettem haza, mert ma áramszünet miatt nem volt bölcsi, így ma egész nap együtt bandázunk a gyerkőccel. 

Délelőtt beugrottunk a kis makinak téli sapkát venni a Decatlonba és egy hölgy, akit Vikinek hívnak, megszólított az áruházban, hogy én vagyok a FittAnyu? Mert olvassa, követi a blogot, rengeteg motivációt merít a bejegyzésekből, mindezt nagyon köszöni és örül, hogy találkoztunk. Nagyon boldog vagyok és jó érzés tudni, hogy a bejegyzéseim által is segíteni tudok másoknak.  🙂

Reggel az edzőteremben beszélgettem egy vendégemmel, aki arról panaszkodott, hogy az utóbbi időben nagyon nehezen ébred, folyamatosan fáradtnak érzi magát és mióta bejött az ősz, azóta többször meg is fázott. 

A késő őszi, téli időszakban kimerül a szervezetünk, fáradékonyabak vagyunk és fogékonyabbak a fertőzésekre, betegségekre. Pedig tudatos táplálkozással sokat tehetünk ez ellen. A felnőtt lakosság igen nagy része szenved vitaminhiányban, ez pedig alapvető oka lehet a fáradékonyságnak, levertségnek, valamint a fertőzések, betegségek kialakulásának. Egy tudatosabb étrenddel és rendszeres mozgással sokat segíthetünk a szervezetünknek abban, hogy elkerülje a betegségeket és a levertséget a téli időszakban is. 

A táplálkozás elsődlegesen befolyásolja az  immunrendszer állapotát, ha az emésztőrendszer megfelelően működik, akkor a tápanyagok kellő hatékonysággal szívódnak fel, ezért immunrendszerünk megerősítésében fokozott figyelmet kell szentelni az emésztőrendszer állapotának. Télen hajlamosak vagyunk több cukrot, szénhidrátot tartalmazó, zsírosabb, nehezebb ételeket  enni, amivel jobban leterheljük az emésztőrendszert, és szívesebben kuckózunk be a meleg szobába egy bögre forró csokival az edzés helyett.

Hogy megőrizzük emésztőrendszerünk egyensúlyát és ezzel erősítsük immunrendszerünket a téli betegségekkel szemben, legyen rostban gazdag a táplálkozásunk. Együnk minden nap gyümölcsöt, zöldséget, különösen ajánlott ilyenkor a cékla, sárgarépa, káposzta, sütőtök, citrusfélék.

A zsíros ételek helyett válasszunk inkább „melegítő” hatású ételeket, mint pl. a zab vagy köles. Indítsd a reggelt pl. egy finom zabkásával, amibe tegyél egy kevés olajos magot, 2-3 szem aszalt gyümölcsöt (pl. fügét, aszalt sárgabarackot).

Zabkása receptekért kattints a képre:

Iktasd be az étrendedbe a hagyományos téli ételeket, pl. a lencsét. Számos B vitamin megtalálható benne és karotin, bővelkedik ásványi anyagokban, mint pl. magnézium, foszfor, kálcium, cink, vas. Székrekedés ellen is hatékonyan használható, rosttartalmának köszönhetően átmozgatja a beleket, így a felhalmozódott káros anyagok, könnyebben távoznak. Diétába is kiválóan beilleszthető, ha például a salátákra teszünk belőle egy keveset.

Én éppen vasárnap készítettem lencsesalátát a zsályás sült máj mellé.

A tudatos táplálkozás mellett, azonban nagy szerepet kap a betegségek elkerülésében a mozgás is. Bár valóban könnyebb elheverni a meleg szobában a tv előtt a kanapén, de hetente legalább egyszer öltözzünk fel jó melegen és induljunk el egy sétára. A friss levegőn végzett mozgás jótékony hatással van a szervezetre, nemcsak a testre, de a lélekre is. 

Esténként a tv előtt begubózva pedig kortyolgathatunk gyógyteákat, mint pl. bormentát, citromfüvet, kamilla teát, ami segíti az emésztőrendszer működését és megnyugvását. 

Az egészséged minden nap fontos, ne várj januárig!

Ha segítségre és motivációra van szükséged egy tudatosabb táplálkozás kialakításához és a rendszeres mozgás beiktatásához a mindennapokba, akkor gyere és csatlakozz a december 7-én induló Hozd magad formába 6 hét alatt online programhoz, vagy add ajándékba és kérd a névre szóló ajándékutalványt a programhoz!

Részletekért kattints a képre:

November 30-án (jövő hét hétfőn) a Fitten-pozitívan facebook oldalon indul a 7 napos immunerősítő fitt kihívás!
Like-old az oldalt és csatlakozz!
Kattints a képre:

Vélemény, hozzászólás?