Tejjel vagy vízzel?

2014.08.13 12:58

Hát… (tudom háttal még mindíg nem kezdünk mondatot) megérkezett a hidegfront. Szegény gyermekem és szegény én 🙂 is erősen megéreztük a tegnapi nap folyamán. Kb. úgy éreztem magam, mintha nem is ezen a bolygón lennék. Látod, hogy vannak körülötted emberek, de igazából mégsem érzékeled őket. Ahogy a napi sétánkra mentünk a faluba -ez egy olyan falu, ahol mindenki köszön mindenkinek, többek között ezért is szeretek itt lakni, mert olyan közvetlenek az emberek- ennek ellenére most rá sem néztem senkire, antiszociális módjára toltam a babakocsit. Este pedig hidegrázással és izomfájdalommal feküdtem le aludni. A gyerek sem tudott magával mit kezdeni, azon kívül, hogy a lakás estére úgy nézett ki, mintha atomtámadás érte volna.

Ma reggelre egy kicsit jobb lett a közérzetem, így meg tudtam csinálni a mai súlyzós edzés adagot, bár igen nehezen ment.

Edzés után mindíg szoktam inni egy fehérje turmixot, ami azért jó, mert ilyenkor tud a legtöbb fehérje beépülni. Régebben mindíg tejjel készítettem el.  Aztán, amikor egy picit komolyabban kezdtem foglalkozni ezzel az egész alakformálósdi történettel, akkor valaki felvilágosított, hogy miért igyam inkább vízzel az edzés utáni turmixomat.

A tej nem hasznos az izomépítésben, diéta esetén pedig érdemes kerülni, mert zsírtartalma meglehetősen nagy, ráadásul telített zsírsavakról beszélünk nagyobb részben. Emellett még ott van a tejcukor, amit sok ember bélrendszere nem tolerál túl jól, ugyanis a tejcukrot lebontó laktáz nem található meg mindeki bélbolyhai között, ezért okoz puffadást, gyomorproblémákat a tej sok embernél.

A tejnek a közhiedelemmel ellentétben igen kevés a fehérjetartalma, ami egyébként is lassú felszívódású, ez pedig edzés után rontja a tejsavó fehérjeturmixnak a gyors felszívódását.

Lehet, hogy eleinte idegenkedsz attól, hogy tisztán vízzel készítsd el a turmixod, de próbáld meg először úgy, hogy fele víz, fele tej, majd ha megszoktad az ízét, -ami hozzáteszem, semmivel nem rosszabb, mintha csak tejjel innád- akkor cseréld le az egész adag tejet, csak vízre.

Vélemény, hozzászólás?