Te is hízol a szénhidráttól?

2015.01.13 20:20

Ma is becsülettel megcsináltam jónéhány guggolást a reggeli lábedzésem alkalmával, úgyhogy holnapra várható egy kis izomláz. A héten még hátra van két súlyzós (hát-tricepsz, valamint láb) és egy kardió edzésem, hétvégén pihi edzés terén, aztán jövőhéten indul megint minden előlről.

Szombaton jónéhány anyukával közösen kitűzzük a 2015-ös alakformálós célokat, aztán a következő FittAnyu találkozóra már egy közös tornát is tervezek, hogy senki ne veszítse szem elől a céljait, többek között én sem. 🙂

Mai étrend:

– 30 gr zabpehely, 1/2 alma, 1 tk. lenmag, 1/2 adag Iso whey zero

– 1 fehérjeturmix

– 60 gr bulgur, 5 főtt tojásfehérje

– 100 gr édesburgonya, áfonyás-diós pulykamell

– 100 gr édesburgonya, áfonyás-diós pulykamell

(Áfonyás-diós pulykamell: a pulykamellet vékony szeletekre vágtam, picit megsóztam, majd ráhelyeztem a tölteléket, feltekertem és kevés oliva olajjal kikent tepsiben sütőben megsütöttem. Töltelék: egy almát lereszeltem, a vörösáfonyát és a serpenyőben megpirított diót felaprítottam, és a reszelt almához kevertem, ez csavartam a husiba)

– 1 adag Iso whey zero 50 gr zsírszegény túróval kikeverve

Az étrendemből egyértelműen kitűnik, hogy nem mellőzöm a szénhidrátot. Persze egyenlőre izmot építek, úgy van belőve a mennyiség, de ha szálkásítani fogok, akkor sem fog eltűnni az étkezéseimből a szénhidrát, max. közvetlenül  a verseny előtt, na de az még messze van.

Az az egészséges, kiegyensúlyozott diéta, amely mind a 3 tápanyagot tartalmazza minőségi formában, azaz minőségi szénhidrát, fehérje, és zsír.

Sokan egyszerűen rettegnek már magától a szénhidrát szótól is, mert ha ezt valaki kimondja a közelükben,  úgy érzik azonnal híztak 3 kg-ot. A helyzet azért nem ennyire tragikus.

Ha fogyni szeretnénk, akkor sem kell hanyagolni a szénhidrátokat az étkezések során, csak éppen a minőségre kell törekedni, és meg kell válogatni, hogy mikor visszük be a nap folyamán a szervezetbe, és milyen arányban.

Szervezetünk számára a jó szénhidrátok energiaforrást jelentenek, ami kell a mindennapi működésünkhöz, nélkülük gyengének, fáradtnak, türelmetlennek, ingerlékenynek érezhetjük magunkat, romlik a koncentráló képességünk, rosszabb lesz  közérzetünk,  és nem úgy tudunk teljesíteni a munkahelyen, vagy akár édesanyaként a családi életben.  Többek között ezért sem szabad kihagyni az étrendből.

Egyszerű és összetett szénhidrátokat egyaránt kell fogyasztanunk, ha fogyni vagy szinten tartani szeretnénk a súlyunkat akkor is, inkább arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy mikor, milyen arányban visszük be a szervezetünkbe.

Minőségi szénhidrátok pl.:

-teljes kiőrlésű gabonából készült termékek

– barna rizs, bulgur, köles, hajdina, zabpehely, édesburgonya

– zöldségek,

-gyümölcsök

Ha ezek közül válogatod össze a szénhidrát bevitelhez szükséges mennyiséget, megfelelő arányban, és nem a fehér lisztes és cukros ételek közül, akkor már sokat tettél az alakodért, egészségedért!

Vélemény, hozzászólás?