Táplálkozás izomláz esetén

2017.04.25 19:29

Másfél hét óvodai tavaszi szünet után, hétfőn visszaállt a rendszer a hétköznapokba. Őszintén szólva egyáltalán nem volt könnyű megoldani ezt a másfél hetet munka mellett, de gondolom ezzel szülőként nemcsak én vagyok így. Szerencsére anyukámék be tudtak segíteni a gyerekvigyázásba, így kis Zé a tavaszi szünet nagyobb részét náluk töltötte vidéken, amíg dolgoztam.

Egész héten segített a papának a ház körüli munkákban, a mamának pedig a főzésben, annyira élvezte, hogy szinte haza sem akart jönni. 🙂

Múlthét szerdán Szabó Balázsnál jártam a Veszprémi Fotóstúdióban, ahol egy igazán vidám hangulatú fotózáson Bazsi szuper képeket készített, nagyon élveztem.

Nagyon jó fej, humoros srác, ízlésesen berendezett stúdióban remek képeket készít, csak ajánlani tudom mindenkinek. Nézd meg a képeit ITT.

Hétvégén mindkét nap egy fitt és édes reggeli után 1-1 órás edzéssel indult a napom. 

BioTechUSA Protein Gusto protein palacsinta epres banános chiamagos túrókrémmel töltve. 

A szombati lábedzésem után a vasárnapi már kevésbé esett jól az erős izomláz miatt, amit részben még tegnap, azaz kedd este is éreztem a lábamban. 

Izomláz

A sérülések elkerülésének és az izomláz enyhítésének egyik eszköze, ha az edzésedhez mérten jól szervezed a táplálkozásod, ami így aztán megfelel a szervezeted igényeinek. 

Az izomláz gyakori jelenség, különösen azoknál az embereknél, akik nemrégiben kezdtek bele az adott sportba, edzésbe, vagy akik különösen keményen edzettek, vagy versenyeznek. A fájdalom leginkább a terhelést követő 24-72 órában érezhető, az okai az izomba keletkezett mikrosérülések, amelyek gyulladáshoz és oxidatív stresszhez vezetnek. Kutatások igazolták, hogy bár az edzés jót tesz nekünk, valójában növeli a szabadgyökök mennyiségét. 

Általánosságban igaz, hogy ha elég sokszor ismétled ugyanazt a mozgsát a szervezeted hozzászokik, és már nem jelentkezik izomláz. Viszont tudjuk azt is, hogy a teljesítmény javításához szükséges az izmok folyamatos megterhelése, ezért elkerülhetetlen ez az időről időre előforduló fájdalom. 

Sok kutatást végeztek a témában: a gyulladás és az oxidatív stressz csökkentésére a leghatékonyabbnak az antioxidánsok alkalmazása bizonyult. 

Az élelmiszerek között is több olyan van, amely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. ha ezeket fogyasztjuk szintén hamarabb enyhülnek a fájdalmaink. Ide sorolható például

  • kurkuma 
  • meggylé
  • almalé
  • almaecet
  • narancslé

A vitamin fogyasztás is előnyös, főleg a C vitamin, E vitamin és magnézium nyújt segítséget. 

A C vitamin kollagént termel, és így a bőr, az inak, és az erek könnyebben regenerálódnak. 

C vitamin megtalálható minden friss gyümölcsben és zöldségben, de jelentősebb a mennyisége a citrusfélékben, csipkebogyóban, paprikában és savanyú káposztában. Az E vitamin frissíti a vért, a magnézium pedig az izomerősítéshez szükséges. 

Edzés előtt és alatt kiváló természetes izotóniás ital pl. az Energy Organic Barley Juice zöldárpa por, amely nemcsak azonnali energiát ad az edzéshez, de segítheti a regenerációt és az izomláz enyhülését, valamint elkerülését. 

Mindenki számára fontos tehát, hogy növelni kell az antioxidáns bevitelt, több gyümölcs, zöldség és fűszernövény fogyasztásával. Mind fontos vitamin-és ásványianyag források, de hozzájárulhatnak az izomláz megelőzéséhez, enyhítéséhez is.

Vélemény, hozzászólás?