Táplálékkiegészítő, kell vagy nem?

2016.08.22 06:31

Múlt hét kedd óta szabin voltunk, így az elmúlt 5 napot kirándulásokkal töltöttük. Voltunk lovagolni, hajózni, Zebegényben túrázni, Székesfehérváron a Bory-Várban, majd a Pákozdi ingó köveknél túrázni és sziklát görgetni 🙂 szombaton Győrben a nagymamánál, nagypapánál, tegnap pedig Budakeszin a családi napon és délután újra meglátogattuk Fricit a póni lovat. Kis Zének nagyon megtetszett a lovaglás, hihetetlenül élvezi. Ragyog a gyerek, amikor a lóval elkezdenek ügetni, még semmi nem érdekelte ennyire, mint ez a lovaglás. Kinga az oktató egy tündéri lány, nagyszerű érzékkel foglalkozik a gyerekekkel, kis Zé minden félelem nélkül tornázik a lóháton, karkörzéseket végez, ráfekszik, és feláll a hátára, fordítva ül a lovon, és végig dumálja a 15 perces játékos oktatást. 

Az edzés a kirándulós napokon sem maradt el, múlt hétre 6 kora reggeli edzést pipálhatok ki magamnak. Mától vége a szabinak, vissza a dolgos hétköznapokba. 🙂

Tegnap Budakeszin a családi napon sokan kilátogattak a táplálkozás és edzés tanácsadásra, ahol többször felmerült a kérdés, hogy valóban szükséges e a táplálékkiegészítőket beiktatni az étrendbe?

A legtöbb ember a táplálékkiegészítő szó hallattán sajnos még mindig csakis negatív dolgokra asszociál.

Sokan az előtt ítélkeznek ezzel kapcsolatosan, hogy valóban tudnák mit is nevezünk étrendkiegészítőnek, táplálékkiegészítőnek.

Az étrendkiegészítők a létfontosságú anyagokat koncentrált formában tartalmazzák, hogy elkerüljük ezen anyagok hiányát. A szervezetünk nem tud önállóan előállítani vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, ezért ezt kívülről kell bevinni az optimális anyagcsere működéshez. Tehát ide tartoznak a vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, gyógynövény kivonatok.

Táplálékkiegészítőkhöz soroljuk a sportoláshoz speciálisan szükséges termékeket, pl. sportvitaminokat, zsírégetőket, fehérjéket.

Azaz, ha Te is szedsz vitamint, akkor használsz étrendkiegészítőt.

Táplálékkiegészítő, valóban szükség van rá?

Ha ideális világban élnénk, az összes szükséges vitamint, és ásványi anyagot be tudnánk szerezni abból, amit a természet kínál. Sajnos azonban messze nem ilyen világban élünk. 

A stresszes, zaklatott életmód minden vitamint és ásványi anyagot felemészthet a szervezetünkben és káros hatással lehet az emésztésünkre is. Az étel, amit megeszünk, már nem olyan mint régen, mivel a haszonnövények jelentős részét, kimerült talajon termesztjük, és az élelmiszeripar nem táplálóbb, csupán jobb ízű ételek előállítására törekszik.

Számítások szerint ma 18 narancsot kellene megennünk ahhoz, hogy ugyanannyi hasznos tápanyag jusson a szervezetünkbe, mint amennyit 1930-ban egyetlen narancsból nyertünk. sokféle gyümölcsöt, már hónapokkal azelőtt leszednek, hogy a tányérunkra kerülne, ez szintén ellenünk dolgozik, különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a hasznos tápanyagok 80%-a az érési folyamat utolsó 20%-ban halmozódik fel bennük. 

Mindemellett manapság sokkal több méreganyagnak és szennyeződésnek vagyunk kitéve, és több gyógyszert is szedünk. Ebből kifolyólag a májunknak nagyobb mennyiségű vitaminra és ásványi anyagra van szüksége, hogy a szervezetünk meg tudjon birkózni a káros anyagokkal. 

Kevesebb időnk van főzni, egyre kevesebb friss étel készül a konyhákban és ezzel együtt egyre több előre csomagolt, konyhakész étel fogy, ezek pedig kevesebb hasznos tápanyagot tartalmaznak.

Röviden tehát a modern életmód és modern gazdálkodási módszerek sajnos ellenünk dolgoznak és megfosztanak minket a létfontosságú vitaminoktól, hasznos tápanyagoktól. 

Mikor érdemes táplálékkiegészítőket szedned?

  • nagyon stresszes életmódot folytatsz
  • túlnyomó részt előre csomagolt, konykakész ételeket eszel
  • dohányzol vagy rendszeresen fogyasztasz alkoholt
  • az elmúlt évekbe többször is voltál antibiotikum kúrán vagy naponta szedsz gyógyszert
  • gyakran érzed magad kimerültnek, vagy gyakran vagy megfázva, allergiás vagy szénanáthás vagy
  • szennyezett levegőjű városban élsz
  • ritkán vásárolsz bioélelmiszereket
  • olyan időszakon mész keresztül, amikor többletenergiára van szükséged, pl. várandós állapotban vagy, valamilyen betegségből lábadozol, változó korban vagy, versenyre készülsz,  vagy napi rendszerességgel sportolsz

Fontos!

A táplálékiegészítők a napi étrend kiegészítéségre, bizonyos betegségek tüneteinek enyhítésére (szakember javaslatára!!) illetve a hiányzó tápanyagok pótlására szolgálnak, nem pedig arra, hogy felmentést adjanak a helyes táplálkozás alól. A legjobb, ha a tiszta, üres kalóriáktól mentes, teljes tápértékű étrendre törekszel. 

Fitt menü FittAnyu ajánlásával hamarosan!

Fitt menüsor ételei mindazok számára, akik az egészséges és tudatos táplálkozásra törekednek, sportolnak, súlyt szeretnének veszíteni, vagy megtartani. Az ételsorok a minőségi és kiegyensúlyozott tápanyag bevitelre épülnek, változatosak.

Szeretnél személyre szabott életmód tanácsokat, étrendet, edzéstervet?

Segítek Neked, kattints a képre a részletekért

Vélemény, hozzászólás?