Tanácsok az esti étkezésekhez

2015.01.27 20:32

„Remek” érzés egy beriasztott autóban ülni a gyerekkel legalább fél órát. És ezt már nem először játszom el. A legviccesebb, hogy próbálsz ilyenkor úgy tenni, mintha legalábbis csinálnál valamit az autóval, kiszállsz, beszállsz, majd újra ki, hogy végre elhallgasson a riasztó, de igazából gőződ sincs arról – még másfél év után sem – hogy az istenbe kell ezt kikapcsolni.

Aztán egyszer csak, – miután már halálra nyomkodtad a kulcs gombjait, teljesen össze-vissza, semmi rendszer nem volt benne,- elhallgat, te meg elégedetten visszaülsz az autóba, és még mondod a gyereknek, hogy mekkora király vagy, hogy megoldottad a problémát! Szuper volt 🙂

Tegnap az edzésen beszélgettem egy anyukával kajáról, étrendekről, alapanyagokról, diétákról, receptekről.

Neki, és szerintem még sokunknak, az egyik nagy problémája a diétában az esti evés. Család, gyerek, közös vacsi, utána még a maradék eltüntetése, csipegetés a tv előtt….

Erről már egy korábbi bejegyzésemben is írtam, és már saját tapasztalatból is  mondhatom, hogy az anyukák egyik legnagyobb buktatója a fogyásban, alakformálásban a gyerek maradék ételének eltüntetése, ami persze nem a kukában landol, hanem anyuka gyomrában. Sajnos erre én sem tudok nagy csodákat mondani, mert egész egyszerűen, attól biztosan nem hízunk, amit nem eszünk meg. Ehhez bizony szükség van elszántságra, kitűzött célokra és akaraterőre, hogy a gyerek utolsó maghagyott kekszeit, túrórudi falatokat, kiflicsücsköt ne mind mi pusztítsuk el az asztalról.

Nekem sokat segít ebben az, hogy pl. az édesség iránti vágyam csillapítására egy jó nagy adag vízzel elkészített, édes fehérje turmixot megiszom, vagy zsírszegény túróval elkevert protein pudingot eszem ami teljesen eltelít, vagy egy jó nagy adag párolt zöldséget fogyasztok, amitől úgyszintén nem vagyok éhes, így sokkal könnyebben mondok le a megmaradt keksz darabokról. Persze azért odafigyelést igényel, hogy ne automatikusan kapkodjam be az édes morzsákat, amit a gyerek meghagy.

Abban az esetben ha nem szeretnénk az esti étkezésekkel a zsírpárnáinkat gyarapítani, érdemes odafigyelni a következőkre:

– a szénhidrátbevitel nagyobb részét a reggeli, illetve a délelőtti órákra és az edzés utáni időszakra érdemes ütemezni

– esetleg el lehet osztani egyenletesen több részre a napi szénhidrát mennyiséget figyelembe véve azt, hogy  ha zsírosodásra hajlamos vagy, az este közeledtével fokozatosan csökkenjen az étkezésenkénti szénhidrátmennyiség

– zöldséget minden étkezésnél érdemes fogyasztani, de ennek az esti étkezésnél különösen megnő a jelentősége, ugyanis a rostok csökkentik a szénhidrátforrásod glikémiás indexét, lassítják azok emészthetőségét

– lefekvés előtt közvetlen kerüld a szénhidrát fogyasztást,

– közvetlenül lefekvés előtt még nagyon éhes lennél, fogyaszthatsz lassú felszívódású fehérjét önmagában pl. zsírszegény túrót,  vagy turmixot

Azt pedig felejtsd el, hogy este 6 után már nem eszel, és így diétázol. Abban az esetben ha este 8-kor ágyban vagy, és húzod a lóbőrt, akkor persze vacsorázz meg este 6-kor, de ha éjjeli bagolynak számítasz, akkor inkább törekedj arra, hogy lefekvés előtt 2 órával legyen az utolsó étkezésed.

Vélemény, hozzászólás?