Fitten - Pozitívan

Változtass könnyedén,
lemondások nélkül

Szülés utáni alakformálás

Én a várandósság alatt 13 kg-ot szedtem fel.  Ennek egy része nyilván a magzat,  valamint a magzatvíz súlya volt, a kórházból amikor kijöttem, kb. 7-8 kg felesleg volt rajtam.

A szülés utáni első hetekben a kisfiam egészsége és a testem regenerációja (császármetszés után) volt a legfontosabb, valamint az, hogy legyen anyatejem. Ezért ebben az időszakban (első 6-8hét) fogyókúrára , diétára még gondolni se gondoltam, a mozgást pedig egyedül a picivel tett séták jelentették, tehát edzeni egyáltalán nem edzettem. Ilyenkor a szervezetnek elsősorban a pihenésre van szüksége, és a változatos táplálkozásra, hiszen a várandósság és szülés után a legtöbb anyának tápanyaghiánya van.

Ebben az időszakban nagyon fontos a vastartalmú gyümölcsök, zöldségek, húsok fogyasztása, valamint a minőségi szénhidrát bevitel, hiszen az anyatej akkor lesz kellőképpen zsíros, és tápláló a baba számára, ha elég szénhidrátot fogyasztunk.

A gyermekágyas (első 6-8 hét) időszak után azonban nem tilos egy kiegyensúlyozott, nem drasztikus diéta,  mozgással kiegészítve.  A szoptatás miatt az anyukák szervezetének  ilyenkor napi  500-600 kalóriával magasabb az energiaigénye, ez pedig segíthet a fogyásban.

Tudom, hogy  ilyenkor nehéz, de próbálj törekedni a kiegyensúlyozott étkezésre, minőségi  tápanyagok bevitelére.

-koplalni, méregteleníteni ilyenkor  nem szabad, mert a felszabaduló méreganyagok átkerülnek az anyatejjel a baba szervezetébe.

-a fogyást segíti, ha naponta 5-6x étkezel. Ez ebben az időszakban igen nehezen kivitelezhető, velem is többször előfordult, hogy a reggelimet csak délután 2-kor volt időm megenni, de próbáld meg az étkezéseid a baba étkezéseihez igazítani, előtte vagy közvetlen utána.

-a szénhidrátot egyáltalán nem kell kerülni, a jó szénhidrát nem ellensége a fogyásnak, törekedj arra, hogy a szénhidrát nagyobb részét délután kettőig vidd be a szervezetedbe, délután 2-3 után a szénhidrát bevitel nagyobb része már csak zöldségekből történjen .

-a fehér lisztet illetve a fehér lisztes termékeket cseréld le teljes kiőrlésűre

-igyál sokat, elsősorban víz, tea, és cukormentes gyümölcslevet fogyassz

-az első hónapokban tudom, hogy nagyon nehezen lehet megoldani azt, hogy külön főzz magadra.  Kis tervezéssel  azonban nem lehetetlen feladat. Esetleg érdemes lefőzni több adagot egyszerre, és bedobozolva lefagyasztani, de az is nagy segítség, ha mindig van a hűtőben olyan zöldség,  amit gyorsan meg tudsz párolni, vagy salátának összedobni.

-miután a gyerkőc már nem csak anyatejet kapott, hanem megkezdődött a hozzátáplálás, nekem sokszor a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy ne egyem meg, amit a gyerek meghagyott. Ez ügyesen kiküszöbölhető azzal, ha kettőtökre főzöl , vagyis abból készítessz magadnak, amit a gyerkőcnek főzöl.  Pl. ha zöldséget párolsz a babának, ő pépesítve kapja, Te pedig  ízesítheted magadnak zöldfűszerekkel, a tetejére szórhatsz zsírszegény sajtot, és összesütheted a sütőben. 

Mozgás:

Ahogy fent is említettem az első 8 hétben egyáltalán nem mozogtam a picivel tett sétákon kívül. Őszintén szólva nem is esett volna jól. 8 hét után a mozgást elsősorban mélyhátizom gyakorlatokkal kezdtem, addig míg a gyerkőc aludt. Erre nagy szükségem volt, ugyanis iszonyatosan fájt a hátam a szoptatás miatt.

Mikor már egy kicsit erősebbnek éreztem magam, megpróbálkoztam a futással is, 10-15 perc futás után pedig guggolásokat, kitöréseket végeztem kint a kertben.

Ahogy a gyerkőc egyre nagyobb lett, őt is bevontam a napi tornába, hol babakocsival, hol anélkül 🙂

Majd szülés után 4 hónappal megkezdődtek a súlyzós edzőtermi edzések is:

És hogyan alakult a forma ezzel a táplálkozással, és a rendszeres mozgással?

                    – 6 héttel a szülés után így nézett ki a hasam

       -ez a kép 3,5 hónappal készült a szülés után

   – a hasam 6 hónappal a szülés után

– itt 8 hónappal szülés után újra színpadra álltam

-ez pedig 11 hónappal szülés után készült Siófokon a Beach Body kupán most júliusban

A lényeg tehát, hogy próbálj minőségi tápanyagokat bevinni  a szervezetedbe, ne vond meg magadtól a szénhidrátot,  emeld meg egy kicsit a fehérjebeviteled és lehetőség szerint mozogj minél többet!

Vélemény, hozzászólás?