Szénhidrát fogyasztás büntetlenül az ünnepek alatt

2015.12.10 13:56

Tegnap 30 perc kardióra volt időm, amit a futópad társaságában töltöttem.

Ma egy erős 5 gyakorlatból álló váll köredzés volt soron, holnap pedig teljes test, kiemelt figyelmet fordítva a lábra és popsira. 

Edzés előtt 1 órával almás zabkását ettem, edzés után pedig gyorsan lecsúszott a zöldséges-tonhalas rizs, ezzel a napi szénhidrát bevitel legnagyobb részét ma le is tudtam. 

A héten már alig voltak az edzőteremben, ma délelőtt is csak néhány „beépített bútordarab” edzett velem együtt. 😀

Az ünnepek közeledtével van aki úgy gondolkozik, hogy a karácsonyi asztalnál nem fog lemondani a finom ízekről, ezért úgyis felszalad majd pár kiló, nem számít ha már az edzéseket is kihagyja, majd januárban újra kezdi a diétát és a mozgást is.

A karácsony valóban a családról, a pihenésről, a finom ízekről szól és egyáltalán nincs szükségünk arra, hogy megvonjuk magunktól a finom falatokat az ünnepi asztalnál. Azonban ha a karácsonyi menüsorban odafigyelünk az alapanyagokra, pl.  fehérliszt és cukor helyett rizslisztet és eritritet vagy steviát használunk a beigli készítésénél, margarin helyett kókuszzsírt teszünk a krumplipürébe és a rántott húst sem zsemlemorzsával hanem zabpehellyel panírozzuk, akkor már rengeteget tettünk az egészségünkért és az alakunkért és jó pár felesleges kilótól kíméljük meg magunkat.

És az is igaz, hogy a mozgás terén sem az ünnepek alatt kell megváltani a világot, de a mozgás teljes elhagyását nem javasolnám. Egy-egy a szabadban tett nagyobb séta, otthoni átmozgató edzés nagyon sokat javít a közérzetünkön, gyorsítja az emésztési folyamatokat, és nem melleslegeg megkímél bennünket a plusz kilóktól is, így januárban nem kell mindent lelassult testtel újra kezdenünk. 

Egy plusz tipp ahhoz, hogy az ünnepek alatt elfogyasztott szénhidrát elsősorban ne zsírként raktározódjon a testeden:

A szénhidrát fogyasztás legnagyobb részét kösd a mozgáshoz. Ha edzés előtt eszel szénhidrátot azzal feltöltöd a glikogén raktáraidat és a szervezeted energiaként fogja felhasználni a mozgás során. Edzés után pedig az elfogyasztott szénhidráttal újartöltöltöd a lemerült raktárkészletet, így a szervezeted szintén energiáfelhasználásra fogja hasznosítani és kevesebb eséllyel raktározódik zsírként. Emellett persze nagyon fontos, hogy odafigyelj a minőségi tápanyagokra és tisztán étkezz, mert csak ezeket a tápanyagokat tudja megfelelően hasznosítani a szervezet, nem pedig a cukros, fehér lisztes termékeket.

Ajándékozd meg szeretteidet vagy válassz magadnak az alábbi programok közül, ha számodra is fontos az egészséges életmód és a mozgás!

A program mellé Tied lehet ajándékba egy Fitten-pozitívan hímzett törölköző és egy BioTechUSA shaker

Részletekért kattints a képre:

Vélemény, hozzászólás?