Szénhidrát bevitel edzés előtt. Mikor, mennyit?

2016.06.08 06:11

Tegnap reggel 30 perc futással kezdtem a napot, majd a délelőttöt is a feltöltődésre szántam. 

Nagyon régen nem voltam masszíroztatni, ezért a lábedzésem után 1 órás teljes testes masszázsra mentem, utána pedig nyugodtan leülve, nem rohanva az edzőterem kávézójában megebédeltem: csirkés saláta után kókusztejes cappucino volt a desszert és tegnap csak ezután következett a munka. 

Azokon a napokon amikor két edzést is csinálok, vagyis korán reggel egy szabadtéri futást, majd az edzőterembe beérve súlyzós edzést, és mellette egész nap dolgozok, éhesebbnek érzem magam, mint amikor egy edzésem van, vagy pihenő napom, ami nem is csoda, hiszen jóval több energia kerül felhasználásra. Ilyenkor van, hogy picit megemelem az edzés előtti szénhidrát beviteleme.

Az edzés előtti szénhidrát bevitel sokak számára kérdéses pont lehet az étkezésben. 

Mikor és mennyit szénhidrátot egyél edzés előtt?

A legtöbb tanulmányban, amelyben az edzés előtti étkezés teljesítményre gyakorlatok hatását vizsgálták, 1 gr szénhidrát/testsúlykilogramm-ot használtak és javasolnak.  Ez a „kis” mennyiség, akkor a legjobb, ha edzés előtt 1 órával fogyasztod., míg egy kiadós étkezés után 2-4 órát is érdemes várnod az edzéssel. Vagyis ha pl. 60 kg vagy, akkor az edzés alatti jó teljesítményhez 60 gr szénhidrát elfogyasztása javasolt edzés előtt 1 órával, persze a legjobb ha kikísérletezed saját magad számára az étel-ital mennyiségét, illetve időzítését. 

Én pl. korán reggel a 30 gr zabpehelyből készült zabkásám után 30 perccel már futni indulok, nekem nem kell várnom egy órát, ahhoz hogy edzeni tudjak, valaki éhgyomorra edz korán reggel, mert úgy tud jobb telhesítményt nyújtani, valaki pedig ugyanúgy zabkása reggeli után csak 1-1,5 óra eltelte után tud edzeni.

Ki kell e hagynod az edzés előtti szénhidrát felvételt, ha fogyni szeretnél?

Ha zsírt szeretnél veszíteni, kihagyhatod, vagy minimalizálhatod az edzés előtti szénhidrát bevitelt. Az ok egyszerű:  ha extra szénhidráttal látod el a működő izmokat, több szénhidrátot fogsz elégetni, mint zsírt (véráramból származó glükózt). Ebben az esetben viszont jó eséllyel több fehérjét is fog elégetni a szervezet, amitől az elfáradás hamarabb következhet be, ezért a napi fehérjebevitelt ilyenkor érdemes megemelned.

Szeretnél személyre szabott életmód tanácsokat, étrendet, edzéstervet?

Segítek Neked, kattints a képre a részletekért:

Vélemény, hozzászólás?