Sporttal a cukorbetegség és magas vérnyomás ellen

2013.10.01 15:52

A felnőtt korban kialakuló 2-es típusú cukorbetegség általában idősebb korban lép fel, de napjainkban egyre inkább már a civilizációs betegségek közé sorolható a diabétesz  és a stressz okozta magas vérnyomás is, mely már a fiatalabb korosztályt is érinti.

A betegség kialakulását nagyban elősegíti a mozgásszegény életmód, ülő munka, túlsúly, helytelen táplálkozás, stressz, öröklött hajlam, 40 év feletti életkor, és a terhesség során mért magasabb vércukor érték. Azoknál, akik nem sportolnak rendszeresen, sokszorosára nő az esélye, hogy elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, ezek szövődményeként pedig szívinfarktus vagy stroke következik be.

A diabétesz, nem mint önálló betegség jelenik meg, ugyanis rendszerint túlsúllyal, magas vérnyomással, vagy magas koleszterin szinttel párosul, ezért a probléma megelőzéséhez, kezeléséhez átfogó programra van szükség, melynek szerves részét képezik a szűrővizsgálatok, valamint a megfelelően kialakított étrend, és mozgásprogram.

 A  cukorbetegség nagyon jól kontrollálható az egyénre szabott mozgással, és táplálkozással, ugyanis a sport segíti a vércukorszint normalizálását, kordában tartja az éhségérzetet, erősíti a szívet és a tüdőt, megakadályozza az elhízást, rugalmassá teszi a szöveteket, és az érfalakat, kiegyensúlyozottabbá válik a zsíranyagcsere.

Vérnyomás csökkentés sem feltétlenül és kizárólag gyógyszeres kezeléssel lehetséges. Életmódváltás, nátriumbevitel korlátozás, fokozott káliumbevitel, súlycsökkentés, csökkentett alkoholfogyasztás, dohányzásról való leszokás, és stressz management szükséges.

Azonban nem elhanyagolható az edzés lelki hatása sem.  A sport által endorfinok szabadulnak fel a szervezetben (életöröm hormonok), csökken a stressz, idegesség, depresszió. Növeli az önbecsülést, önbizalmat, pozitívabbá teszi az önképet! 🙂 A stressz csökkentése pedig újabb eleme a szív- és érrendszeri betegségek (így a magas vérnyomás is) elleni küzdelemnek.

Varga-Nagy Judit

fitten-pozitivan.com

Vélemény, hozzászólás?