Fitten - Pozitívan

Változtass könnyedén,
lemondások nélkül

Só nélkül az ételek…

2014.04.24 15:28

Tegnap találkoztunk Zsuzsival az edzőmmel, aki a verseny előtt még utoljára megnézte a formám, és egyeztettük a kaját.

Az eddig elért forma alapján mégsem kell nagyon beszigorítani a szénhidrát bevitelt. Mondjuk, azért van benne meló, hisz 10 hete tartom a verseny diétát, és heti 4x végzek súlyzós edzést, amit az utóbbi 3 hétben intervall kardió edzéssel is kiegészítettem, plusz a heti 2 aerobik óra.

Kedd óta azonban ahogy említettem, nem sózok, csak petrezselymet használok fűszerezésre.

  Pirított csirkemell és párolt brokkoli petrezselyemmel gazdagon vacsorára:)

Azt azért nem mondom, hogy a só nélküli ízeket túlzottan élvezni lehet, de a túléléshez elég. 🙂 A petrezselymes husi még csak-csak, de a petrezselymes tojásfehérje az elég húzós, nem tartozik a kedveceim közé.

Viszont a túlzott sófogyasztás korlátozása nemcsak a verseny diétában játszik fontos szerepet, akkor is fontos, ha csak “szimplán” fogyni szeretnél néhány kg-ot.

Ha csökkented a sóbevitelt, az szinte rögtön megmutatkozik a mérlegen, hisz a nátrium vizet köt meg, ami egyes emberek esetében akár 2-3 kg-ot is jelenthet. Azt azért még mindíg érdemes tudni, hogyha kevesebb sót viszel be, és ezáltal kevesebb vizet köt meg a szervezet, vagyis a mérleg nyelve kevesebbet mutat, az nem azt jelenti, hogy a zsírból fogytál. Ezzel csak a felesleges vizet veszítetted el, ettől az alakod még ugyanolyan marad, és ráadásul ha visszatérsz ugyanazokhoz a túlzottan sós ételekhez, a szervezet ismét megköti a vizet, vagyis a mérleg nyelve visszaáll az eredeti állapotra. A tartós és eredményes fogyáshoz, és a formás alak eléréséhez nem elég csökkenteni a sóbevitelt, ehhez ennél azért több kell. (táplálkozás 70%, mozgás 30%)

 A sóval hasonló a helyzet, mint a cukorral, növeli az étvágyat. Gondolj csak a chipsre, egyszerűen lehetetlen időben leállni.

A túlzott sófogyasztás további negatív hatásai közé sorolható, hogy megemeli a vérnyomást, nő a stroke, illetve a szívroham kockázata, továbbá nők esetében fokozhatja a menstruáció előtti tüneteket: fejfájást, ingerlékenységet, mellfeszülést.

Hogyan csökkentsd a sófogyasztásod?

Fokozatosan. Nem kell teljesen elhagyni a sót, helyette holnaptól sózd kevesebbet az ételeidet, és használj több zöldfűszert, és máris tettél az egészségedért! 🙂

Vélemény, hozzászólás?