Fitten - Pozitívan

Változtass könnyedén,
lemondások nélkül

Puffasztott búza vagy puffasztott rizs, fogyhatunk tőle?

2015.09.30 15:02

Hétfő-kedd-szerda, letudva 3 súlyzós edzés a végén 15-20 perc kardióval.

Holnap pihi az edzésben, pénteken csak kardió a teremben, szombat reggel pedig még egy teljes testes kardióval kombinált edzés. Vasárnap délelőtt ha jó idő lesz, akkor szabadtéri futás van tervben. 

Nem mondom, hogy az elmúlt 3 napban könnyű volt magam rávenni az edzésre, de megcsináltam és büszkén hátba is veregettem magam, hogy milyen ügyes vagyok! 🙂

Örömmel látom, hogy a Fitten-pozitívan 🙂 Táplálkozás, edzés, motiváció zárt facebook csoportban szuperül zajlik az élet. Én is sok motivációt, erőt és sok jó receptet kapok a lányoktól. 

Nemrégiben felmerült egy kérdés a zárt csoporton belül diétával kapcsolatban:

Melyik a jobb a puffasztott búza vagy a puffasztott rizs? Melyiket fogyasszuk inkább, ha fogyni szeretnénk?

Ha fogyni szeretnénk vagy javítani, megőrízni az egészségünket, akkor a fehér kenyér és pékáruk helyett a puffasztott búza és rizs is jó választás lehet. Amit érdemes róla tudni, hogy a puffasztott termékeknek többnyire magas a glikémis indexe, mert a puffasztás során az eredeti méretük sokszorosára növekednek, emiatt könnyebb az emésztésük és gyorsabb a felszívódásuk. Glikémiás indexét úgy tudjuk csökkenteni, illetve elnyújtani a felszívódását és ezzel együtt késleltetni az újabb éhségérzet kialakulását, ha minőségi, zsírszegény fehérjével és zöldséggel együtt fogyasztjuk. 

A puffasztott rizs mivel egy gyors felszívódású szénhidrátforrás, (100 gr átlagban 70 gr ch-ot tartalmaz) ezért nagyszerűen biztosít energiát edzéshez és visszatöltést edzés után. Az én étrendem szerves részét képezi a pufi rizs.

A puffasztott búza valamivel kevesebb szénhidrátot tartalmaz, azonban a rizzsel ellentétben glutén is van benne, a glutén pedig már akadályozhatja a fogyást, sőt olykor hízást, zsírosodást eredményezhet.

Olvass tovább, hogy miért érdemes odafigyelned a gluténtartalmú ételekre, ha fogyni szeretnél.

KATTINTS a képre:

A diétázók egy jó része előszeretettel rágcsál napközben pufi rizst vagy búzát fogyási szándékkal. Önmagában ettől a terméktől ne várjunk fogyást, főleg ha a napi diétás étrenden felül nassolásként fogyasztunk belőle 1-2 csomagot. Váltsuk ki vele a fehér kenyeret, pékárut, de mindenképpen számoljuk bele a napi ch bevitelbe, ezzel már sokat tehetünk egészségünkért, alakunkért!

Sokat eszel, de nem tudsz rajta változtatni?

Nem bírod az éhezést, de szeretnél megszabadulni a felesleges kilóktól?

Kérd személyre szabott táplálkozás és életmód programodat!

Kattints a képre:

Vélemény, hozzászólás?