Örök kérdés: Súlyzós edzés előtt vagy után kardiózz?

2019.09.08 15:49

Az, hogy mikor kardiózol, súlyzós edzés előtt vagy után, közvetlen hatással lesz arra, hogy a tested hogyan reagál az edzésiedre.

Olvass tovább…

Csütörtök este egy igazán fantasztikus élményben volt részem. Meghívást kaptam az It’s YOUR WORLD Önismeret és SIKER kerekasztal beszélgetésre 6 csodálatos NŐ társaságában. Nagyon jól éreztem magam.

Néhány órában volt lehetőségünk boncolgatni ezt a végeláthatatlanul hosszú és mélyremenő témát.
Mit jelent számunkra a SIKER? Mikor érezzük magunkat sikeresnek? Egyáltalán tudatában vagyunk e a sikereinknek, és tudjuk e azt megfelelően értékelni, vagy lemondunk a sikerről az irigyeink miatt? Önmagunknak vagy a társadalom véleményének próbálunk megfelelni?
Mi az ÖNBIZALOM? Hogyan erősítjük az önbizalmunkat a hétköznapokban? Tudunk e változtatni a generációkra visszanyúló hozott mintákon?
Te feltetted már valaha magadnak ezeket a kérdéseket? Ha igazán őszintén válaszolsz a kérdésekre, és foglalkozol ezekkel a gondolatokkal, bizony új utak nyílhatnak meg az életedben.
Napokat tudnék ezekről a témákról beszélgetni.  Rengeteg pszichológiával foglalkozó könyvet olvasok, és ősztől tervezem a pszichológiai tanulmányaimat is.
A tegnapi beszélgetés rengeteg új gondolatot indított el bennem és a mellettem ülő nő társaim tapasztalatai egy új irányból is megvilágították számomra az önbizalom és siker témáját, amiért nagyon hálás vagyok.

2 hete vezettem be új irányvonalakat az étrendembe és változatattam az edzéstervemen is.

Az új étrendben a kiegyensúlyozott mérsékelt szénhidrátbevitel (minden étkezésnél van szénhidrát) kevesebb állati fehérje és kevesebb zsír fogyasztás dominál.

A mai menüm: 

Reggeli: 2 tojásból rántotta, 2 kis szelet ch csökkentett magvas pirítós, paradicsom és rukkola

Tízórai: 380 g eper, 1 adag csokis BioTechUSA Iso Whey Zero fehérjepor, 250 ml kókusztej

Ebéd: Tonhalas vadrizs saláta avokádóval

Uzsonna: 2 magvas ropogós wasa kenyér, 120 g light cottage cheese

Vacsora: Csirkés mandulás quinoa saláta

Az edzésben heti 4-6 edzés tűztem ki célul, erősítő és kardió edzések vegyesen.

Örök kérdés: Súlyzós edzés előtt vagy után kardiózz? 

Sokunknak csak kevés ideje jut az edzésre, így  bármennyire szükséges is lenne külön napon végezni a kardió és külön napon a súlyzós edzést, egészen egyszerűen a zsúfolt hétköznapok miatt nincs rá idő. Ilyenkor a két típusú edzés egy napra, sőt egy edzésre szorul be.

Az örök kérdés ilyenkor, hogy mikor kardiózzunk? Az erősítő edzés előtt vagy után?

A válasz pedig egyértelműen attól függ, hogy mik a céljaid? 

A két különféle edzéstípus különféleképpen hat az izomsejtjeinkre. Eltérő sejtváltozást eredményez a tested erősítő gyakorlatok végézse során, mint kardió vagy állóképességnövelés esetén. Amikor egy edzésen belül végzel erősítő és kardió gyakorlatokat a két inger törölni akarja egymást.

Ha a célod az izomnövelés, akkor kardióval kezd az edzésed. Kutatások igazolják, hogy az anabolikus hormonok tovább maradtak megemelkedett állapotban, ha a súlyzós gyakorlatokat a kardió edzés után végezték. Ahhoz, hogy állóképességet növelj és ne izomtömeget, fordítsd meg a sorrendet.

Nagyobb adaptációs hatása annak a típusú gyakorlatnak van, amellyel befejezed az edzést. 

A kardió edzés végén történő végzése a súlyzós edzés anabolikus hatását csökkenti, és megemeli a fehérjelebontást. Míg a súlyzózás edzés végére hagyása elősegíti azoknak a molekuláris folyamatoknak a hosszabb ideig történő aktivitását, amelyek a fehérjeszintézisben vesznek részt.

30 NAPOS TÁPLÁLKOZÁSI PROGRAM

Katt. a képre a részletekért:

Vélemény, hozzászólás?