Olaj vagy kókuszzsír?

2015.02.23 13:51

Tegnap nem jutottam el edzeni, egy lábedzéssel adós maradtam a múlt hétnek. Egész nap jöttünk-mentünk, késő délután értünk csak haza, aztán meg jöttek az itthoni dolgok, az edzés meg elmaradt, furdal is a lelkiismeret. A gyerkőcnek viszont sikerült egy új babakocsit venni, aminek nagyon örülök, és az étrendet is jól tartottam.

Ebédre a tonhal mellé padlizsános-madulás bulgurt ettem.

Uzsonna pedig tojásrántotta volt 4 fehérjéből, 1 sárgájából paradicsommal sütve, mellé hámozott kígyóubi.

Ma reggel a fül-orr-gégészeten kezdtük a napot, ahol a dokinő mosolyogva közölte, hogy anyuka még 2 hétig bandázzon otthon a gyerekkel. 2+2 hét az már összesen 4 hét.

Hazafele megálltunk Bián a Spájz nevű natúrboltban, amiről a múltkor is írtam, beszereztem egy újabb adag bulgurt, goji bogyót, kókuszzsírt, némi magokat, és ezt azt.

Én sütéshez leginkább kókuszzsírt szoktam használni,  ha éppen elfogyott itthon a kókuszzsír és még nem szereztem be a köv. adagot, akkor használok olivát.

A sütéshez, főzéshez használt zsiradékot, olajat, meg kell különböztetni a zsírbeviteltől. Vannak olyanok, akik lenmagolajjal főznek azért, mert félreértelmezik a telítetlen zsírsavak bevitelének szükségességét.

A lenmagolaj kifejezetten rosszul tűri a hőt, azonnal megindulnak benne az oxidációs folyamatok. A diétában éppen ezt a hatását használjuk ki, hogy hő hatására könnyen bomlik, ugyanis ez okozza, hogy fokozza a testünk zsíranyagcseréjét. Könnyen lebomlik, ezáltal elindulnak a zsírégető folyamatok, hiszen beindítja a zsírok felhasználását, mindez azonban pl. salátára öntve érvényes, és nem akkor, amikor húst sütünk benne.

Vannak azonban olyan zsírok, amelyek jobbak a sütéshez, főzéshez.

A kókuszzsír/kókuszolaj szobahőmérsékleten szilárd, ebből is látszik, hogy telített zsírokat tartalmaz, azonban ennek nagyrésze közepes láncolatú trigliceridekből áll (MCT), emiatt nem telített zsírként viselkedik. Nem okoz inzulinrezisztenciát, azaz nem gátolja a tápanyagok izomsejtekbe való beépülését. Ebben a telítetlen zsírokra hasonlít, másban azonban nem, ugyanis bírja a hőt, szerkezete nem változik meg a sütés során. Emésztőrendszerünket nem terheli meg a többi zsírral ellentétben, lebontásához ugyanis nincs szükség a hasnyálmirigy és az epe zsírbontó enzimjeire. Fokozza a zsíranyagcserét mert emzimek nélkül is lebomlik. Emellett egyes zsírsavai erősítik a szív és érrendszert, valamint az immunrendszert is.

A kókuszzsír mostmár egyre több helyen kapható, nemcsak bioboltokban érhető el, nálunk pl. a helyi cba-ban is ott van a polcokon. Az árát tekintve nem számít olcsónak, de mivel nagyon kis mennyiségre van belőle szükség, ezért elég sokáig kitart.

Vélemény, hozzászólás?