Nyírfacukor=diéta?

2014.07.13 21:05

Jól voltam hétvégén?   

Nem csodálkozom, hogy nem vagyok százas ilyen időjárás mellett. Hol 30 fok, fülledt meleg, rá egy órára 18 fok, viharos szél, esővel. Nem tudom mi lesz velem, ha öreg leszek, akkor már egy kis széltől meghalok???

Nem szoktam panaszkodni, de ma reggel még az ágyból sem tudtam kikelni, fejgörccsel ébredtem, gyengének éreztem magam, hányingerem volt, remegett kezem-lábam, fájtak az izületeim. Jó, hogy hétvége volt és itthon volt a férjem, így amíg ő játszott a gyerkőccel, én még tudtam aludni egy kicsit.

Ennek köszönhetően a ma reggeli kardió kimaradt. Pénteken volt még egy lábedzésem, szombat délelőtt pedig egy felsőtest, így csak egy 5 km-el vagyok mínuszban a hétre.

Szombat délután elmentünk vásárolni néhány dolgot, ami egy kicsit hosszabbra nyúlt a tervezettnél, mivel nem vittem magammal bedobozolt kaját, így a bevásárló központ ételudvarában vettünk egy adag párolt zöldséget, amit megettem uzsonnára. A pultos hölgy nagyon figyelmes volt, ajánlott sütit, desszertnek. Mondtam: „nem köszönöm, diétázom”. Erre ő: „van diétás sütink is, ami nyírfacukorral készült”

És valóban, nagyon sok ember a nyírfacukor hallatán a diétára, fogyókúrára asszociál. Én mégis a nyírfacukorra inkább azt mondanám, hogy egészséges, mint diétás.

Az igaz, hogy a nyírfacukor édesítő hatása megegyezik a cukoréval, glikémiás indexe viszont jóval alacsonyabb, azaz lassabban emeli meg a vércukorszintet, azonban a nyírfacukor is cukor, ugyanúgy szénhidrát. Tehát ezt inkább az egészségünk miatt fogyasszuk, és ne a fogyás érdekében!

Vélemény, hozzászólás?