Nem mindenki fogyni akar, van aki erősödni, vastagodni szeretne

2014.08.28 14:13

Sál, sapka, kesztyű…

Na, erre lett volna szükségem a reggeli futásnál. 5,6 km után, ugyan agusztus van még, de lefagyott a kezem, arcom, fülem.

Lassan már nem lesz elég a hosszú nadrág, és pulcsi, be kell szereznem a fent említett kiegészítőket is.

Gondolkoztam a ‘mikor fussak’ problémán, amit néhány napja említettem. Arra jutottam, hogy befogunk szerezni egy futó babakocsit. Itt a faluban nem túl jó minőségűek az utak, ezért a sima babakocsink erre a célra nem alkalmas. Ha sikerül venni egyet, akkor ősszel, napközben ezzel tervezem a közös futóedzéseket a gyerkőccel.

Tegnap, ahogy a fogorvosra vártam, beszélgettem az asszisztens lánnyal. Kiderült, hogy nemrég kezdett edzőterembe járni, és súlyzós edzéseket végezni, de úgy érzi, hogy nem fejlődik, nem formálódik.

Kérdeztem, hogy mi a célja egész pontosan? Milyen formát szeretne viszont látni a tükörben?

Azt mondta, hogy egy kicsit vastagodni szeretne, és formálódni. Eddig mindíg csak a fogyásról beszéltem, de most nézzünk bele egy kicsit az izmosodás témába is, hisz nem mindenkinek a fogyás a célja.

Ebben az esetben is, – ha nem zsír formájában akar valaki vastagodni, akkor – a tiszta táplálkozáson van a hangsúly. Ugyanúgy minőségi szénhidrát, fehérje és zsírbevitel, viszont ha vastagodni, izmosodni szeretnénk, emeljük meg a szénhidrát bevitelt  (kb. 3-4 gr / testsúlykilogrammonként), és tartsuk a megemelet fehérje fogyasztást. A tömegnövelő edzéstervünk mellé ebben az esetben már érdemes kiegészíteni a táplálkozásunkat a fehérje turmix mellett glutaminnal és bcaa-val is.

Azt viszont sose feledjük, hogy lehet bármilyen célunk – fogyás, formálódás, izmosodás, – ha az általunk kitűzött céllal nem összeegyeztethető étrendet követünk, szedhetünk akármit, célunkat nagy valószínűséggel nem fogjuk elérni. Ugyanígy nem fogjuk elérni a nagyobb, erősebb izomzatot, az alacsonyabb testzsír-arányt, illetve a jobb állóképességet, megfelelő minőségű és volumenű testmozgás nélkül.

Vélemény, hozzászólás?