Neked mi a véleményed a ketogén diétáról?

2014.10.24 21:53

A héten nem állok túl fényesen az edzésekkel, és őszintén szólva, már csak 2 nap van hátra ebből a hétből, szóval még pótolni sem tudom, ami elmaradt. 🙁 

Rosszul érzem magam emiatt? Igen.

Jövőhéttől valahogy át kell szervezenem az erre szánt időt, mert tavaszra tervben van egy verseny, amire sokkal jobb formát szeretnék hozni, és ehhez pedig edzeni kell, nincs mese. 

Ma délelőtt egy személyi edzés után vállaztam egy kicsit, holnap reggel egy zsírégető aerobik óra, majd egy kis hátazás, vasárnap reggel pedig egy óra lábazás a terv. 

Délelőtt találkoztam egy nagyon kedves ismerősömmel, beszélgettünk egy kicsit, és elújságolta, hogy most éppen ketogén diétát csinál, amivel kapcsolatban pozitív tapasztalatai vannak. Én még a szülés előtti versenyfelkészülésem során csináltam ketogén diétát, a mostani tavaszi szezonban nem. Azonkívül, hogy ez a diéta valóban lepucol, nekem azért nincsenek olyan pozitív tapasztalataim ezzel kapcsolatban. Az én szervezetem viszonylag rosszul tolerálja a minimális szénhidrátbevitelt, egy nap után erős izomgörcseim lesznek, és kb. egész nap csak feküdnék annyira fáradtnak érze magam, szédülök, és borzasztó gyenge vagyok. A szénhidrát megvonásra persze mindenkinek másképpen reagál a szervezete, van aki viszonylag jól, jobban tolerálja, de én biztosan nem tartozom közéjük. 

De mi is ez a ketogén diéta?

A ketogén diéta magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú diéta. Ennek lényege, hogy a szénhidrátok megvonásával arra kényszeríted a szervezeted, hogy zsírokból fedezze energiaigényét.  Az anyagcserédet rákényszeríti, hogy az energianyerésre a zsírokat használja, amelyből jelentős mennyiségű ketontest képződik, így a szervezeted ún. ketotikus állapotba kerül. Ennek ellenére viszont nem kell éhségérzetet megélned. A ketogén diétával magas energiabevitel valósul meg, a ketontestek – a zsíranyagcsere melléktermékei a májban képződnek a glukagon hatására. Az agy, az izmok és a szív elégetik a ketonokat, mint energiaforrásokat.

Mit ehetsz a ketogén diéta alatt?

Sok húst, zsírt, tojást és némi párolt zöldséget vagy salátát. Kerülnöd kell a gyümölcsöket, édesítőszerként pedig csak szorbitot vagy eritritet használhatsz.

Kiegészítésként nagyon fontos az Omega 3 szedése és fontos a D-vitaminpótlása is,  nagy hangsúlyt kell fektetni a vitamin és ásványianyag pótlásra. 

Annak, akinek a szervezete rosszul tolerálja a nagyon alacsony szénhidrátbevitelt, azaz fizikailag is rosszul érzi magát, hosszú távon semmiképpen nem javaslom ezt a diétát. Ehelyette törekedjen inkább a mérsékelt, minőségi szénhidrátbevitel és az edzés kombinációját követni, és azt senki ne felejtse el, hogy a jó szénhidrát nem ellensége a diétnak. 

Vélemény, hozzászólás?