Fitten - Pozitívan

Változtass könnyedén,
lemondások nélkül

Nehéz gyomor a karácsonyi lakoma után, mit csinálj?

2014.12.27 19:41

Ma délután érkeztünk haza anyuéktól a 2 napos családi karácsonyozásból.

Azt nem mondanám magamról, hogy túlságosan nagyétkű vagyok, de önmagamhoz képest azért sikerült egy picit többet ennem, illetve más jellegű ételeket fogyasztanom, ami a gyomrom számára megterhelést jelentett. De gondolom így karácsony környékén ezzel nem vagyok egyedül. 

Mondjuk anyuéknál aztán igazán nem nehéz ezt teljesíteni, hisz akárhányszor megyünk, mindig többfogásos, finomabbnál finomabb ételeket készítenek, ami a versenyidőszakokban jelent igazi kihívást, vagyis az, hogy ne egyek belőle. Pl. anyukám kemencében (szó szerint kemencében, mert az udvarunkon apukám építette egy kemencét) sült lekváros kiflije hetedhétországra szólóan finom. 🙂

Szóval megvolt a családi karácsonyozás egyik fele, holnap jön a második rész Győrben.

A kis maki akkora dömpert kapott a nagyszülőktől, hogy kb. mostmár tényleg nem férünk el a nappaliban a tömérdek játéktól. Kisház, alagút, kagyló gyerekfotel, dömper, játékosláda csurig megpakolva és még sorolhatnám, lassan kitehetjük a Megtelt táblát. 🙂

Szenteste még örültem, hogy milyen jó fej a gyerekem, hogy nem bontja le a fát. Ehhez képest másnap már okosan begyűjtötte magának a szépen csillogó díszeket.

Komolyan elgondolkodtunk rajta, hogy ha odatolunk egy széket, hogy magasabbról is le tudja szedni, és nem tesszük vissza, akkor január elején már nem lesz túl sok gondunk a karácsonyfa bontással. :))))

Miután haza jöttünk, kora este átmentem a terembe edzeni. A gyomromat még egy picit nehéznek éreztem, és meg is vagyok fázva, de tudtam, hogy sokkal jobban fogom magam érezni ha mozgok egy kicsit.

40 perc kardió után, megcsináltam még kétfajta hasizom gyakorlatot, lenyújtottam, és mintha kicseréltek volna. 🙂

A futásnál kb. a 15. percnél kezdett rendeződni a légzésem, közérzetem, utána már ment a megszokott módon.

A nagy karácsonyi lakomák után egy elnehezedett gyomorral lehet, hogy sokkal jobban esne elnyúlni a tv előtt, és aludva kipihenni az evés okozta fáradalmakat. Az ilyen ünnepi, sokszor inkább zabálásnak nevezhető étkezések után, akár több nap is szükséges ahhoz, hogy visszatérjünk az eredeti kerékvágásba, márcsak azért is, mert a maradékra még napokig képesek vagyunk rájárni, no nem elsősorban azért, mert  annyira jól esik, hanem inkább csak a szemünk kívánja, vagy mert sajnáljuk kidobni.

Ne gondoljuk azt, hogy miután napokig degeszre ettük magunkat, utána majd koplalunk és azzal kompenzáltunk mindent. Ez sem a közérzetnek, sem a gyomornak nem tesz jót. Helyette térjünk vissza a napi többszöri és kisebb ételadagok elfogyasztására, több zöldséggel, gyümölccsel, és sok víz fogyasztással.

Én pl. ma reggel 3 ek. zabpelyhet ettem aszalt gyümölcsökkel és magvakkal.

Emellett lehet, hogy ilyenkor nehezebb magunkat rávenni a mozgásra, de igenis meg kell emelni a popsit, -még ha nem is edzőterembe megyünk,- és valamit mozogni kell. A mozgás gyorsítja az anyagcserét, így az elnehezedett gyomor is hamarabb helyre rázódik, arról már nem is beszélve, hogy mindez még az alakunknak is jót tesz, januárban nem kapunk sokkot a tükör előtt.

És még egy fontos dolog!

A maradékot tüntessük el, hogy ne tudjunk még napokig rájárni csemegézni. Ha sajnáljuk kidobni, akkor ajándékozzunk el.

Vélemény, hozzászólás?