Ne várj januárig

2014.11.20 13:45

Edzés végén nyújtásra tett fogadalom betartva.

Azt nem mondom, hogy órákig nyújtok, de mióta megfogadtam, hogy legalább 5 percet szánok erre az edzés végén, azóta ezt rendesen be is tartom.

A hétre a 4 súlyzós edzés kipipálva, szombaton még egy zsírégető aerobik, és a hétre ennyi.

Néha találkozok érdekes tekintetekkel a teremben, amikor megkérdezik, hogy mikor lesz a verseny, amire készülök, mert látszólag is elég kitartóan edzek. A válaszom, hogy tavasszal vagy nyár elején. Na, ilyenkor van aki felhúzza a szemöldökét és az arcára van írva, hogy akkor „minek edzel még?” „ilyen hosszú egy felkészülési időszak?”

Részben ilyen hosszú, hisz az izom sajnos nem 1-2 hét alatt épül látványosan. Részben nem, mert a verseny előtti diéta, az általában 12 hét. Kinek hosszabb, kinek rövidebb, ez egyéntől függ, hogy mennyire gyorsan alakul az ember.

Egyébként meg mire várnék, ha van egy célom? Miért várnék januárig? Miért várnám meg a verseny előtti 12 hetet, hogy csak akkor kapcsoljak turbó fokozatra az edzésben?

Sokan csak várnak, és várnak, és várnak mindig valamire, pl. majd holnaptól, majd hétfőtől, majd januártól… Azt gondolják, akkor más lesz. Mitől lenne más, ha a hozzáállás nem változik? Akkor sem lesz nehezebb vagy könnyebb belekezdeni valamibe. Ki kell tűzni a célt, és egész egyszerűen elindulni az oda vezető úton, még ha kis lépésekkel is, de elindulni.

Ne várj hétfőig azzal, hogy felveszed az edzőcipőt, hogy a fehér lisztet lecseréled teljes kiőrlésűre, tedd meg ma, és már ma jobban fogod magad érezni!

Szilveszterkor is sokan megfogadják, hogy az Újévben majd életmódot váltanak, elkezdenek edzeni, leadják a felesleges kilókat, diétázni fognak, és minden más lesz. A hangsúly a MAJD-on van. Könnyebb lesz januárban? Nem hiszem. Sőt… Ha addig nem mozgunk, a megszokott „hagyományos” étrendet követjük, akkor nemcsak pakolódnak ránk a felesleges kilók, de ez még az egészségi állapotunkra is kihatással lehet.

Nincs szükség arra, hogy holnaptól drasztikus diétába kezdjen az ember, vagy extrém módon elkezdjen sportolni, csak 1-1 apró változtatás, (pl. vedd elő a táplálkozási naplódat, és kezd el vezetni az étrended)  és máris jobb lesz a közérzet, januárban pedig nem lefele görbülő szájjal indulunk az Újévnek.

Vélemény, hozzászólás?