Fitten - Pozitívan

Változtass könnyedén,
lemondások nélkül

Ne csak az alakodért mozogj, és figyelj oda a táplálkozásra, hanem az EGÉSZSÉGEDÉRT!

2014.08.29 12:02

Ma már túl vagyok egy súlyzós edzésen.

Hazafele hallgattam a rádiót a kocsiban, és Balázsék a Class Fm-en arról beszéltek, hogy Magyarországon nagyon sok vastagbélrákos beteg van, ennek pedig az egyik oka, hogy a lakosság túlnyomó része rostszegényen táplálkozik. Pedig nem kellene mást tennünk, ahhoz hogy csökkentsük a vastagbélrák kialakulásának esélyét, csak egész egyszerűen meg kellene emelni a rostfogyasztást a mindennapi étrendben.

Vajon miért nem tesznek meg ennyit az egészségükért az emberek?

Mint ahogy azt sem értem, amit múlt hétvégén láttunk az autópályán Győrből hazafele jövet: 4 tagú család az autóban, anyuka jobb egyben enyhén túlsúlyosan, apuka vezet, két kis gyerek hátul. Anyuka mit csinál éppen akkor amikor oda értünk melléjük? Zárt ablakok mellett rágyújt egy cigarettára.

Én azt értem, hogy a saját egészségével nem foglalkozik, dehogy a gyereke egészsége sem érdekli…..

Azóta mióta megszületett az én kis törperősöm jónéhány dolgot másképpen látok. Őszintén szólva, eddig leginkább azért mentem le az edzőterembe, és igyekeztem odafigyelni a táplálkozásomra, hogy jó legyen az alakom, tetszek a férjemnek, és nem több, ennyi.

Emellett persze élveztem tudattalanul is a sport jótékony hatásait, amit fizikailag, és mentálisan is kamatoztatni tudtam az élet más területein is. Mindezek a hatások nem voltak teljesen tudatosak a gyerkőc születéséig.

Idén nyáron betöltöttem a 31. életévem, mostmár van egy kis csoda az életünkben akiért felelősséggel tartozom, és egészségesen szeretném látni, ahogy felnő, ott lenni a diploma osztóján, esküvőjén stb.. Lehet, hogy ez kicsit közhelyesen hangzott, de így van, valami megváltozott bennem, már nemcsak az érdekel, hogy tetszek a férjemnek, és csinos anyukája legyek a fiamnak, hanem az is, hogy mindezt egészségesen tudjam megtenni.

A 20-as éveinkben nem érdekel bennünket más, csak, hogy jó legyen a buli, nem érdekel a másnap, vagy éppen az, hogy mennyi agysejtünk pusztult el az alkoholnak köszönhetően.

Nálam is csak később tudatosult, hogy a rendszeres mozgás, egészségesebb étrend, mennyi kellemetlen dologtól tud megkímélni, vagy csökkenteni a kialakult problémát. Gondolok itt pl. a magas vérnyomásra, cukorbetegségre, elhízás okozta szív és érrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak, stressz okozta fejfájás, izomgörcsök, alvásproblémák, lelki lehangoltság, depresszió, nőgyógyászati panaszok és még sorolhatnám. Mindezt különféle zsírégető kütyükkel és csodakapszulákkal nem igen lehet elérni.

Ha egy kicsit is megpróbálsz odafigyelni a táplálkozásodra (több zöldség, kevesebb cukros-fehér lisztes termék, megfelelő folyadék fogyasztás) hetente legalább 3 alkalommal mozogsz, hidd el sokkal jobban fogod magad érezni a bőrödben, és egy óriási lépést tettél azért, hogy egészséges legyél! Ennek pedig nem mellesleg egy igen jótékony mellékhatása a jó alak, jó forma elérése! 🙂

Szerintem egy próbát megér! Ha nem jön be, akkor még mindig vissza tudsz térni a zsíros, lisztes, cukros étrendhez és a mozgásszegény életmódhoz.

Vélemény, hozzászólás?