Női önbecsülés szülés után

2015.07.09 20:29

Megőrülsz…. kis Zé mit akart nézni délután két mese között?

Traktor felvonulás 2013 Zalaszentgrót

és mulatós zene ment a kisfilm alatt 😀 😀 Nagyon tetszett neki, nincs mit tenni, traktorfanatikus lett a gyerek. 😀

Legalább nem kell gondolkozni, hogy a következő hónapban milyen formájú legyen a szülinapi tortája.

A napokban találkoztam egy nagyon kedves ismerősömmel és mindenféle női dolgokról jót beszélgettünk egy kávé mellett. Egyszer csak nekem szegezte  a következő kérdést, amin egy kicsit meg is lepődtem:

„Most mondd meg őszintén Judit, neked még soha nem volt olyan, hogy utáltál belenézni a tükörbe, Te ismered ezt az érzést?”

Persze, hogy ne ismerném ezt az érzést. Annyira hihetetlen, hogy én is ismerem? Hisz én is ugyanolyan hétköznapi nő vagyok, mint bárki más, nekem is úgy telnek a napjaim, mint bárki másnak, én is ugyanúgy dolgozok, bevásárolok, főzök, mosok, takarítok, nevelem a gyerekem, nekem is ugyanúgy jönnek a csekkek, amit be kell fizetni, nekem is ugyanolyan problémáim vannak, mint más családanyának.

Kimondhatatlan nagy boldogságot jelentett és jelent a mai napig az anyaság érzése, de ettől függetlenül nekem is okozott némi fejtörést elfogadni a megváltozott testem, alakom szülés után, amikor pocakkal, narancsbőrős combokkal kijöttem a kórházból.

Egy valamit azonban megfigyeltem magamon az elmúlt két évben.

A tükör mindig azt az állapotot mutatja, ahogyan én belül érzem magam.

Csak egy példa:

Tegnap jó napom volt, és akkor úgy láttam, hogy már vékonyabb a combom, örültem is neki.  Ma reggel bal lábbal keltem, mert nem aludtam jól, belenézek reggel a tükörbe és vastagabbnak látom, mint valaha.

Persze, ha jobban bele gondolok egy kicsit és felülkerekedek az agyam szülte képeken, fizikai képtelenség egy éjszaka alatt annyit hízni, hogy több cm-el vastagodjon a combom, nem igaz?

Nem hagyom, hogy néhány bal lábbal kelt gondolat rátelepedjen az egész napomra, teszek ellene, hogy jobban érezzem magam.

Egy tanulmány szerint a nők 90%-a rosszul érzi magát ha tükörbe kell néznie, a nők 60%-a nemcsak azt látja ahogy kinéz, hanem azt is, ahogyan érzi magát.  

Az edzőm pl. ezért szereti ha fotókat készítünk magunkról, mert a tükör csak a pillanatnyi állapotot mutatja, amit nagyban befolyásolnak az érzelmeink.

Szerintem nagyon fontos az, hogy egy anyuka hogyan érzi magát a bőrében, mert ez kihat a környezetére, az egész családra.

Ezért is volt fontos számomra a szülés utáni mozgás, egészséges-alakformáló táplálkozás, mert tudtam, hogy ez rengeteget fog segíteni abban, hogy kiegyensúlyozottabb legyek és jól/jobban érezzem magam a bőrömben.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a rendszeres mozgás, sporttáplálkozás és pozitív gondolkodás mellett néha ne lenne nekem is rosszabb napom, amikor kicsit másképp látom magam a tükörben, de ilyenkor mindig tudatosítom magamban, hogy most azt látom, ahogy érzem magam, ez pedig el fog múlni, mert teszek ellene, hogy elmúljon.  

Ha elkezdem magam kritizálni, azonnal odafigyelek és abbahagyom, hisz ha azt tudatosítom magamban, hogy nagy a fenekem, akkor az végleg rányomja a bélyeget az egész napi hangulatomra és az kinek lesz jó???

Helyette keresek magamon olyan dolgot, ami tetszik és még meg is dícsérem magam pl. tetszik a vállam, a karom. Azt nem mondom, hogy elsőre könnyen ment, de minden csak kitartó gyakorlás kérdése.

És még egy nyűgös éjszaka után is minden reggel mosolygok, a mosolynak bűvös ereje van, rengeteg pozitív energiát ad nekem is és a környezetemnek is.

Próbáld ki Te is!

Holnap reggel, amikor tükörbe nézel, ne önmagad kritizálásával kezd a napot, hanem keresd meg magadon azt, ami tetszik! Nem baj, ha elsőre csak a kisujjadat találod, dícsérd meg magad, és holnap és azután és azután próbáld meg újra és újra! A talált testrészek száma egész biztosan növekedni fog majd 🙂 És persze ne feledkezz meg a mozgásról és egészségesebb táplálkozásról sem, ami rengeteget javít a közérzeteden, az önbizalmadon, önbecsüléseden, mellékhatásként pedig az alakodon és kérd a FittAnyu program ingyenes anyagát emailen!

Vélemény, hozzászólás?