Mivel édesítsd a karácsonyi sütiket cukor helyett

2016.12.13 18:01

Szombat reggel edzéssel indult a napom, – ezzel meg volt a heti 5 – majd egy Energy-s céges rendezvény, ami este karácsonyi vacsorával és partival zárult.

Vasárnap délelőtt itthoni teendők, délután pedig Sóskúton lovas oktatás kis Zének. 

Hétfőn munka és ovi után Viki barátnőmhöz mentünk játszani, a két kis maki imádja egymást. 🙂

Miután haza értünk, este még gyorsan összedobtam egy adag  fitt mákos-meggyes-mandulás szaloncukrot, nagyon fini és az Organic Acai pornak köszönhetően igazán egészséges lett

Receptért katt. a képre

Ezt a szaloncukrot kizárólag természetes édesítőkkel ízesítettem, datolyával és kevés mézzel.

Szerencsére a hagyományos cukrokat ma már sokféle édesítővel helyettesíthetjük. Vannak természetes eredetűek és mesterségesek, vannak nullakalóriásak és energiát adók, akadnak hőállóak és mellékízmentesek, az állaguk is változatos. A gyümölcsökben és zöldségekben természetesen előforduló cukoralkoholokat az élelmiszeripar a cukor helyettesítésére használja, hátrányuk, hogy nagyobb mennyiségben bélrendszeri problémákat mint pl. puffadást és hasmenést okozhatnak. 

Mivel helyettesítsd a fehér cukrot? 

  • datolya, datolyacukor

A datolya és a szárított datolyából készült cukor nagyon jó édesítő hatású, lassan felszívódó, magas tápanyagtartalmú cukor, kiváló a nyers, sütés nélküli édességek, desszertek, ízesítéséhez is.

  • méz 
A méz gyakorlatilag egy teljesen természetes cukor, a benne található rengeteg értékes tápanyagnak, enzimnek köszönhetően lassabban szívódik fel, mint a cukor, hő hatására viszont ezek az utóbbiak nagyrészt sajnos elbomlanak, ezért elsősorban nyers, sütés nélküli édességek készítéséhez ajánlott.
  • stevia
A stevia nevű növényől vonják ki, egy szuper természetes édesítőszer, egyetlen hátránya, hogy van egy jellegzetes íze, amit nem mindenki tud megszeretni. Sütésre-főzésre egyaránt használható, mivel hő hatására íze nem változik. A kelesztési folyamatokat kissé lassíthatja, az élesztő felfuttatásához nem jó.
  • nyírfacukor 

Más néven xilit. Általában nyírfakéregből vagy kukoricarostból nyerik. Magas a cukoralkohol tartalma így csak egy része (25-50%-a) szívódik fel. Ez az oka, hogy nem terheli az inzulinháztartást, használata megegyezik a cukorral. Élesztős tészták elkészítéséhez nem túl alkalmas. Hátránya, hogy sokmindenkinél puffadást okoz és nagyobb mennyiségben fogyasztva hashajtó hatású. 

  • kókuszvirágcukor
A frissen vágott kókuszvirág rügyéből készül. Kimondottan gazdag ásványi anyagokban, és további előnye, hogy magas az antioxidáns tartalma, de a glikémás indexe fele a cukorénak, éppen ezért nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést.
  • eririt
Növényi alapú természetes édesítőszer. Állagát tekintve a kristáycukorhoz hasonlíthatjuk, azonban édesítő ereje 70-80%-os a cukorhoz képest. Sok pozitivuma van: vízben nagyon jól oldódik, a glikémiás indexe nulla és más cukoralkoholokkal szemben az eritritnek nincs hashajtó hatása, mivel a vékonybélben teljes mértékben fel tud szívódni, ezért sok szempontból a jolly joker. 
Az általam leggyakrabban használt természetes édesítőszerek a méz, datolya, kókuszvirágcukor és ha nagyon alacsony kalóriatartalmú édességet szeretnék készíteni, akkor pedig az eritrit. 

Kezdd velünk az Újévet és mi segítünk Neked kialakítani a helyes egészséges és fitt életmódodat, étrendedet!

A fitness hétvége ajándékkártya formában is kérhető 🙂

Részletekért katt. a képre

Vélemény, hozzászólás?